De afgelopen twee maanden moesten Vlaamse brandweerkorpsen gemiddeld twee keer per week uitrukken vanwege branden veroorzaakt door onkruidbranders. Het verbod op het gebruik van Roundup heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen deze branders gebruiken zonder zich bewust te zijn van de gevaren.
Expert brandpreventie Peter Van Rossum legt uit waar men op moet letten en hoe men het apparaat veilig kan gebruiken in Het Laatste Nieuws. Onkruidbranders hebben geleid tot branden in heggen, siertuinen, plantenperkjes, tuinhuizen en zelfs isolatie in spouwmuren. In Oud-Turnhout raakte het volledige dak van een vrijstaand huis in brand nadat de zoon van de bewoonster onkruid op de oprit wilde verbranden. De vlammen sloegen over op een aangrenzende haag en verwoestten het dak. De brandweer kon erger voorkomen, maar het huis was tijdelijk onbewoonbaar.
Sinds glyfosaat-herbiciden zoals Roundup niet meer verkocht mogen worden, winnen gas- of elektrische onkruidbranders aan populariteit. Sommige gemeenten subsidiëren zelfs de aanschaf ervan om het gebruik van pesticiden te verminderen. Van Rossum wijst er echter op dat mensen zich niet bewust zijn van de risico's en dat de gevaren te groot zijn. "Eigenlijk zou je zo’n onkruidverbrander beter niet gebruiken. De gevaren zijn te groot", klinkt het.
"Als je het toch doet, zorg je het best dat je tuinslang, een brandblusser of een emmer water naast je klaar staat. Dat is geen grote moeite, en zo kan je toch meteen ingrijpen als het mis gaat. Een beetje zoals je wanneer je de barbecue aansteekt. Het is ook verstandiger om de brander enkel te gebruiken na een natte periode dan wanneer het weken aan een stuk droog is geweest. Mensen staan er niet bij stil, maar het kan echt heel snel mis gaan.”