In het Nederlandse Arnhem heeft de brandweer elf uur nodig gehad om de brand onder controle te krijgen. Het dak lag tjokvol zonnepanelen.
Veiligheidsadviseur Tim Renders legt in De Morgen uit hoe dat komt. “Zonnepanelen zijn in de eerste plaats gemaakt om elektriciteit op te wekken, maar uiteraard moet het water bij een regenbui ook kunnen wegvloeien. In een situatie zoals in Arnhem, waar het dak echt bomvol lag, is het vuur daardoor zeer slecht bereikbaar. Net alsof je een motorbrand van je auto probeert te blussen door water te spuiten op de gesloten motorkap", verduidelijkt Renders.
Ook zonnepanelen zelf kunnen brand veroorzaken. “Er kunnen een aantal redenen zijn voor brand. Maar iets waar u zelf rekening mee kunt houden, is schade aan de kabels", waarschuwt Renders. "Die bevinden zich onder de zonnepanelen en worden vaak vergeten. Defecte kabels, bijvoorbeeld door een beknelling of een bijtgrage marter, kunnen een brand veroorzaken."
Defecte kabels
Renders benadrukt dan ook: "Ik raad aan om ongeveer tweemaal per jaar een visuele controle uit te voeren onder je zonnepanelen, voor defecte kabels. Niet evident als je dak vol ligt, maar het komt wel ten goede van de brandveiligheid."