Dinsdag 29 Januari 2019 - 08:25   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Sp.a wil minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen met loopbaan van 42 jaar

De Vlaamse socialisten hebben een pensioenplan klaar. Ze willen dat iedereen met een loopbaan van 42 jaar recht heeft op een pensioen van minimaal 1.500 euro. S.pa rekent de loopbaan van 42 jaar om in 65.520 gepresteerde uren of een gemiddelde van 30 uur per week.

Sp.a wil minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen met loopbaan van 42 jaar

De hele ingreep zou 2,3 miljard euro kosten. Een deel van dat bedrag, 800 miljoen, willen de socialisten bij de hoogste pensioenen halen en bij een hervorming van de fiscale subsidies voor het pensioensparen via de werkgever en het individuele pensioensparen.

Ook mantelzorguren en ouderschapsuren tellen mee in het aantal werkuren voor het pensioen. “Op die manier zijn mensen zelf in staat hun loopbaan in te delen in periodes waarin ze meer of minder werken zonder dat hun pensioenopbouw in het gedrang komt”, legt Conner Rousseau, Oost-Vlaams lijsttrekker, uit in Het Laatste Nieuws.

Wie ervoor kiest om langer dan 42 jaar te werken, krijgt een pensioenverhoging. Sp.a stelt voor om een pensioenverhoging in te voeren. Concreet zou het gaan om een bonus van 1,374 euro per gewerkte dag extra. Wie dan een jaar extra werkt, krijgt 35,71 euro per maand extra.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  John Crombez  I  n365