Donderdag 17 Oktober 2019 - 14:00   I   door Redactie

Experts zijn erg bezorgd en waarschuwen ons voor het rampjaar 2020: "Het gaat exploderen"

Felix Zulauf, een bekende Zwitserse bankier, voorspelt in De Tijd een langdurige en sombere periode voor de wereldeconomie. En hij is lang niet de enige.

Experts zijn erg bezorgd en waarschuwen ons voor het rampjaar 2020:

Verscheidene topbankiers kondigden 2020 al aan als rampjaar en hoewel de voorspellingen die ze doen verschillen, zijn ze het toch eens over één ding: een nieuwe crisis staat ons te wachten.

Zulauf is vooral bekend voor zijn scherpe analyses. Hij voorspelt nu dat het handelsconflict tussen de VS en China een lange tijd van protectionisme zal veroorzaken. “Een periode die 10 tot 15 jaar kan duren en veel bedrijven parten zal spelen”, aldus de Zwitser.

Brexit

Nouriel Roubini is professor economie en voorspelde de crisis van 2008. Hij vreest een wereldwijde recessie in of nog vóór 2020, vanwege het handelsconflict en de technologiestrijd tussen de VS en China en een nieuwe oliecrisis. Ook de Franse econoom Jacques Attali waarschuwt. Hij zegt dat “het systeem zal exploderen” door de toenemende concentratie van armoede en rijkdom en de opkomst van het populisme.

Volgens de voorzitter van de Franse bank Société Générale, Lorenzo Bini Smaghi, loert het gevaar om de hoek bij een eventuele harde brexit. Deze vergelijkt hij met de val van de bank Lehman Brothers. Daarmee startte de economische crisis in 2008.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Felix Zulauf  I  n365