Vrijdag 18 Oktober 2019 - 15:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Racistische agent gaat mijlenver over de schreef in Brussel: “Keer terug naar Congo als België u niet aanstaat”

Joshua is een 23-jarige Belg van Afrikaanse origine. Wat hij dinsdagavond meemaakte toen hij de trein nam in Brussel-Zuid, tartte alle verbeelding.

Racistische agent gaat mijlenver over de schreef in Brussel: “Keer terug naar Congo als België u niet aanstaat”

“Ik kwam rond 22.45 uur aan. Mijn trein naar Luik vertrok om 22.47 uur”, begint hij zijn verhaal tegenover het Franstalige 7s7. “Op mijn ticket stond dat het treinkaartje geldig was op 16 oktober, maar ik kon het op elk moment inwisselen. Ik nam mijn trein om 22.47 uur in Brussel-Zuid en zou in Luik-Guillemins arriveren om 0.18 uur, dus op de 16e.”

“Ik zag hoe de treinbegeleider een discussie had met een jonge treinreizigster. Hij was al behoorlijk agressief. Toen hij bij mij kwam, vroeg ik hem: ‘Praat je zo tegen je klanten?’ Het zat er meteen tegen.”

Kinshasa

De treinbegeleider eiste van Joshua dat hij een nieuw ticket zou betalen, maar deze weigerde. Hierop riep de begeleider de spoorwegpolitie erbij. “Als het u niet aanstaat hoe het hier werkt in België, keer dan terug naar Kinshasa”, herhaalt deze meerdere keren. Hij vraagt Joshua ook verschillende malen of hij afkomstig is uit de Congolese hoofdstad.

Ongevraagd neemt de agent ook nog een foto van Joshua en zegt dat deze foto “voor zijn persoonlijke verzameling” is. “Ik ben Belg, ik ben hier opgegroeid. Ik heb hier alles gedaan”, zegt Joshua aangedaan. De twee autoriteiten verplichtten hem de trein te verlaten aan het station van Borgworm, zo’n dertig kilometer van Luik-Guillemins. Daar wachtten zes agenten hem op, maar ook op hun medewerking kon Joshua niet rekenen.

Klacht

“Ik dacht, oké, ze staan allemaal aan dezelfde kant”, zegt hij. “Het was 0.15 uur, we waren in Borgworm. Ze gaven me een boete, ook al had ik een kaart bij me dat ik betaald had. Ze lieten me achter. De trein reed weg.”

Joshua geraakte alsnog thuis nadat een familielid hem oppikte. “Het begon allemaal met een discussie over een treinkaartje dat ik gekocht had. Het gaat me echt te boven”, verklaart hij. Hij heeft inmiddels een klacht neergelegd. De NMBS blijft in een reactie terughoudend, de Brusselse politie wenst vooralsnog geen commentaar te geven.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Brussel  I  n365