Woensdag 30 Januari 2019 - 10:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Moeders van vrouwelijke Syrië-gangers doen noodoproep: "Haal onze dochters ook terug!"

Moeders van vrouwelijke Syrië-gangers doen noodoproep:

Elf oma's van van kinderen van vrouwelijke Syrië-gangers hebben in een brief aan minister Maggie De Block (Open Vld) en haar partijvoorzitter Gwendolyn Rutten een dramatische oproep gedaan om naast hun kleinkinderen ook hun dochters terug te halen. Ze krijgen de steun van kinderpsychologen, die stellen dat er levenslange trauma's blijven voor de kinderen als ze abrupt van hun moeder worden gescheiden.

Het moment van de scheiding waarbij een moeder haar baby, peuter of kleuter zal moeten afgeven, wetende dat ze die waarschijnlijk niet meer zal terugzien, wordt een onherstelbaar psychologisch drama", schrijven ze. De Belgische staat probeert zich via juridische weg van een rechterlijke verplichting te ontdoen om twee IS-vrouwen terug te halen.

"Door voor onze dochters geen gerechtigheid en rechtspraak te laten gelden, geen rechtzetting en herstel toe te laten, zal het voor ons nooit stoppen en nooit kunnen worden afgesloten", schrijven onder meer Malika Maalmi, Fatiha Lakjaa, Samira Laakel en Suzanne Anciaux. "Dit verdienen onze kinderen en kleinkinderen niet, dit verdienen wij niet, dit verdient niemand."

In een reactie laat minister van Volksgezondheid, Asiel en Migratie De Block weten begrip te hebben voor de situatie en de bezorgdheden. "Maar als minister heb ik ook oog voor het leed van de vele slachtoffers van het IS- geweld en de vraag van de publieke opinie om onze samenleving hiertegen te beschermen", klinkt het.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maggie De Block  I  n365