Deze absurde eis hebben Syriëstrijders bij hun aankomst in België Royalty
Royalty

Deze absurde eis hebben Syriëstrijders bij hun aankomst in België

Deze absurde eis hebben Syriëstrijders bij hun aankomst in België

In de Koerdische kampen zitten een man, drie vrouwen en tien kinderen met Belgische nationaliteit vast. Advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir eisen maandag in de rechtbank dwangsommen van maximaal 1,5 miljoen euro per persoon. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Voor alle duidelijkheid: wij verdedigen hen niet voor wat ze in Syrië al dan niet hebben gedaan”, zegt Lahlali. “Maar we dagen de staat voor de rechter omdat die zijn wettelijke verplichtingen niet nakomt. Ons land is verplicht zijn onderdanen in nood, waar ook ter wereld, te helpen.”

De volwassenen die nu opgesloten zitten in de Koerdische kampen, zijn allen vrijwillig naar Syrië getrokken om zich aan te sluiten bij IS. Adel Mezroui, bijvoorbeeld, is afkomstig van aan Antwerpse familie die in België gerekruteerd werd door Sharia4Belgium-kopstuk Hicham Chaib, die in 2013 zelf naar Syrië afreisde.

Mensonwaardig

Het waren de grootouders van de tien kinderen die de advocaten gecontacteerd hebben. “Die mensen zijn bereid kun kleinkinderen op te vangen als de moeders in ons land hun straf uitzitten voor het lidmaatschap van IS”, aldus Lahlali. “Het kamp is overbevolkt en ze leven er in mensonwaardige omstandigheden. Als België niet ingrijpt, tekent het hun doodvonnis. De kinderen zijn ondervoed en hebben infecties over heel hun lichaam."

Er is een risico dat IS’ers de kampen aanvallen om mensen aan boord te halen, of om afvalligen te executeren. Daarom moet er meteen in actie geschoten worden, vinden de twee raadsheren. “Per naam hebben we een dwangsom voorzien van 7.500 euro per dag dat de overheid onvoldoende moeite doet om hen terug te halen. Met een maximum van anderhalf miljoen euro per persoon. Niet uit geldgewin, maar als stok achter de deur”, stelt Ozdemir.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws