Asieldiensten waarschuwen voor grote problemen: “We hebben nood aan versterking” Royalty
Royalty

Asieldiensten waarschuwen voor grote problemen: “We hebben nood aan versterking”

Asieldiensten waarschuwen voor grote problemen: “We hebben nood aan versterking”

De asielaanvragen zijn de laatste maanden zo gestegen, dat het tot grote problemen leidt. Dat schrijft VRT Nieuws.

Niet alleen zijn er opvangplaatsen tekort, ook de wachttijd die een asielzoeker met uitzitten tot hij weet of hij in aanmerking komt voor bescherming, duurt enorm lang. "Het streefdoel is om de beslissing binnen de 6 tot 9 maanden te nemen. Maar momenteel duurt de proceduretijd gemiddeld zo'n 15 maanden", zegt Fanny François van Fedasil.

Dit komt dan weer voort uit personeelsgebrek. Omdat vertrekkend personeel niet meer wordt vervangen, daalt ook het aantal medewerkers. De Dienst Vreemdelingenzaken moet een grote achterstand wegwerken, en zit daardoor in de problemen.

Te laat

Ook bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, waar onderzocht wordt of een asielzoeker recht heeft op bescherming, is er gewoon te weinig personeel. “In vergelijking met 2016 zijn we met meer dan 100 personeelsleden gezakt, we hebben nood aan versterking”, aldus commissaris-generaal Dirk Van Den Bulck.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) creëerde wel ruimte voor nieuw personeel, maar dat komt te laat. Er moeten namelijk vacatures uitgeschreven worden, een selectie moet worden gemaakt, én het personeel moet een opleiding krijgen.

Populair

Laatste nieuws