-->

Charles Michel wil onderzoek naar desinformatie over VN Migratiepact

Charles Michel wil onderzoek naar desinformatie over VN Migratiepact
Vrijdag 14 December 2018 - 23:03   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Premier Charles Michel heeft op de Europese top vrijdag gevraagd of de Europese commissie “de intentie en de instrumenten heeft om een onderzoek te openen” naar mogelijk georkestreerde desinformatiecampagnes omtrent het VN Migratiepact.

Premier Michel had het eerder al over "leugencampagnes" over het VN Migratiepact. Volgens de premier zijn er “serieuze vermoedens, twijfels en indicaties dat er in het dossier manipulatie van informatie geweest is”. “Ik stel vast dat er de laatste weken ook veel vragen zijn op Europees niveau.” 

Tijdens een discussie met Europese regeringsleiders en staatshoofden vroeg Michel of de Europese Commissie "de bedoeling en de instrumenten heeft” om een onderzoek te openen naar de zaak, en “of er sancties kunnen worden uitgesproken als we kunnen vaststellen dat er een bewuste campagne is geweest om democratieën en de Europese Unie te destabiliseren”. 

"Ik blijf voorzichtig, maar ik denk dat we in een democratie moeten eisen dat we de waarheid daarover krijgen. Het recht op betrouwbare informatie is geen detail, geen gadget, maar het hart van de democratie dat ervoor moet zorgen dat democratieën in de toekomst nog door democraten geleid zullen worden”, stelde de premier.

De Europese leiders bevestigen in hun conclusie dat er nood is aan een "gedecideerde respons” op desinformatie en fake news. Ze vragen onder meer de “snelle en gecoördineerde uitvoering” van het gezamenlijke actieplan dat de Commissie eerder al had voorgesteld.

TAGS  I  Charles Michel  I  Europese Commissie