Maandag 4 November 2019 - 10:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Radio 1  I   door Redactie

N-VA neemt drastische beslissing op het vlak van onderwijs: “Op die manier zo vroeg mogelijk ingrijpen”

N-VA neemt drastische beslissing op het vlak van onderwijs: “Op die manier zo vroeg mogelijk ingrijpen”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) was maandagochtend te gast in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Daar zei de minister drastisch te willen ingrijpen door kleuters hun Nederlands te laten testen alvorens ze naar het lager onderwijs gaan.

De leerplicht in België wordt vanaf volgend jaar verlaagd van 6 naar 5 jaar. Zo zullen kinderen verplicht worden om vanaf het derde kleuterklasje onderwijs te volgen. “Laat ons daarvan gebruik maken om zo snel mogelijk hun taalkennis te testen”, zegt minister Weyts.

“Ik wil een geüniformeerde test voor heel Vlaanderen, voor iedereen gelijk, op het niveau van 5-6-jarigen. Op die manier kunnen we zo vroeg mogelijk ingrijpen. Iedereen heeft het altijd over gelijke kansen. Welnu, kinderen die niet voldoende Nederlands kennen, die hebben geen gelijke kansen”, klinkt het hard.

Taalachterstand

Minister Weyts benadrukt wel dat kinderen die niet slagen voor de test, daarom niet per se niet naar het lager onderwijs zal mogen. “Je bewijst die kinderen absoluut geen dienst als ze starten met een taalachterstand, die alleen maar groter zal worden. Dus als je merkt dat een kind onvoldoende Nederlands kent, laat het dan een taalbadklas of taalbadjaar volgen”, besluit de minister.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  n365  I  Ben Weyts  I  N-VA  I  onderwijs