Vrees voor terugkeer van IS'ers wordt groter: “Op deze manier steken ze gemakkelijk de grens over” Buitenland
Buitenland

Vrees voor terugkeer van IS'ers wordt groter: “Op deze manier steken ze gemakkelijk de grens over”

Vrees voor terugkeer van IS'ers wordt groter: “Op deze manier steken ze gemakkelijk de grens over”

Fatima Benmezian (24) uit Borgerhout is in Turkije opgepakt. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Benmezian is een van de Belgische vrouwen die vorige maand uit een IS-gevangeniskamp wist te ontsnappen.

De grens die ervoor moet zorgen dat we geen angst moeten hebben voor de terugkeer van terroristen, is naar verluidt zo lek als een zeef. Fatima Benmezian zou door smokkelaars de grens van Syrië en Turkije over zijn gebracht en zou zich daarna doelbewust hebben laten oppakken in de hoop dat de Turkse overheid haar zo snel mogelijk naar België zou sturen.

Suleyman Soyu, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, zei afgelopen weekend nog dat Turkijke “geen hotel is voor IS’ers” en dat alle buitenlandse IS’ers zullen worden teruggestuurd.

Zeef

Na de Turkse inval in het noorden van Syrië, was Pieter De Crem (CD&V) er rotsvast van overtuigd dat niemand uit de kampen ontsnappen zou. Drie dagen later braken de eersten uit. Eerst drie vrouwen, een paar dagen later ook twee mannen.

Dat de grens zeer streng bewaakt zou zijn, is volgens een ingewijde bij HLN een fabeltje. “Die grens is een zeef”, klinkt het. Er is ook nog het geval van twee Nederlandse vrouwen: zij ontsnapten uit hun kamp, konden de grens oversteken en ook half Turkije doortrekken om zich daarna rustig te melden bij de Nederlandse ambassade.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws