Woensdag 6 November 2019 - 08:15   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

We zijn op weg naar regering zonder N-VA, maar mét Groen: "Open VLD lijkt om te slaan, CD&V volgt"

We zijn op weg naar regering zonder N-VA, maar mét Groen:

Paul Magnette (PS) maakt als informateur werkt van een paars-groene regering zonder N-VA. Dat betekent dat we een federale regering met een nipte Vlaamse meerderheid krijgen, maar wel met een ruime meerderheid in de Kamer.

Paars-groen bestaat dan uit een regering met socialisten, liberalen, groenen, CD&V en (eventueel) CDH. Open VLD en CD&V lieten al weten niet te willen meestappen in zo'n regering. Al kan dat volgens Het Nieuwsblad nu heel snel omslaan.

"Daar zijn zelfs nu al signalen voor", benadrukt de krant. "Zo verdedigde oudgediende Karel De Gucht maandag op het partij­bureau nog de paars-groene regering die Guy Verhofstadt twintig jaar geleden vormde. Een coalitie die grote steun kreeg van de liberale achterban én volgens De Gucht goed werkte."

Dan heb je nog CD&V. "Als Open VLD kantelt, dan kantelt CD&V mee in zo’n coalitie", weet Het Nieuwsblad. "Al heeft onderhandelaar Koen Geens eerder gezegd dat zijn partij zoiets niet zou doen. Toch zit het nog te veel in het DNA van de partij om verantwoordelijkheid te nemen wanneer het moeilijk gaat."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Paul Magnette  I  Open VLD  I  CD&V  I  n365