Zondag 3 Februari 2019 - 08:14   I   Foto: Photo News  I   door Redactie

Kristof Calvo: “Wij zijn de ecorealisten, niet N-VA.”

De sleutel tot een goed klimaatbeleid ligt in een grondige hervorming van de belastingen, aldus Kristof Calvo in een gesprek met De Zondag. Over de energietransitie is hij scherp: "Wij zijn de ecorealisten, niet N- VA. Wij focussen ons op haalbare oplossingen."

Kristof Calvo: “Wij zijn de ecorealisten, niet N-VA.”

Bij de verkiezingen op 26 mei 2019 trekt Groen-boegbeeld Kristof Calvo voor het eerst de federale kieslijst in Antwerpen. Centraal in zijn klimaatbeleid staat een verschuiving van de lasten. Op die manier wil Calvo een coalitie vormen van gele en groene hesjes. “Wie het klimaat wil veranderen, moet de fiscaliteit veranderen”, zo luidt het. “De lasten op arbeid moeten drastisch omlaag. Zo zullen lage en middeninkomens meer overhouden. We verschuiven die lasten richting vervuiling en kapitaal. Dit is fundamenteel voor ons.”

Daarnaast is Calvo ook resoluut tegen de voortzetting van kerncentrales. “Kijk naar Groot-Brittannië, Finland en Frankrijk: nieuwe centrales dragen een gigantisch kostenplaatje. Mijn voornaamste argument is dus economisch van aard. Zit daar ook ideologie in? Ja, natuurlijk. Nucleair afval is ook een belangrijk argument. Dat afval opstapelen, staat gelijk aan de toekomst vergeten.”

Een nieuwe generatie kerncentrales noemt hij “economische sciencefiction”. Hij geloof niet dat die een oplossing kan bieden voor afval en veiligheid. “Als onze kat een koe zou zijn, dan konden we ze melken aan de stoof. Komaan, het kostenplaatje is gewoon waanzinnig. Tegelijk gaat de kostprijs van hernieuwbare energie drastisch omlaag. Laat ons daarin investeren. Wij zijn in deze de ecorealisten, niet N- VA. Wij focussen ons op haalbare oplossingen.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Kristof Calvo  I  Groen  I  n365