Woensdag 13 November 2019 - 14:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: Le Soir/HLN  I   door Redactie

"Jan Jambon heeft het leven van mij en mijn gezin in gevaar gebracht"

Strafpleiter Sven Mary heeft in een gesprek met Le Soir flink uitgehaald naar Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Jambon, die tijdens het proces tegen terrorist Salah Abdeslam in 2018 nog minister van Binnenlandse Zaken was, had Mary ervan beschuldigd procedurefouten te pleiten. Jambon noemde dat toen een schande.

Mary verdedigde Abdeslam. De terrorist stond vorig jaar terecht voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Dat was enkele dagen voor de aanslagen van maart 2016. Mary pleitte bij het begin van het proces voor de onontvankelijkheid ervan door een probleem met de taal tijdens het proces.

Jambon nam geen blad voor de mond en noemde voor de camera's van de VRT het inroepen van procedurefouten een schande, omdat het om een proces tegen een terrorist ging. Mary moest vervolgens politiebescherming krijgen.

Gevaar

"Tot die uitspraak ging het om een mogelijke terroristische aanslag. Maar toen, in 24 uur tijd, werd het hek opengegooid. Het gevaar kwam plots van overal, van eender wie, eender welke surfer, eender welke opgewonden persoon, ... Iedereen in mijn omgeving werd plots geviseerd", legt Mary uit.

“Die man, Jan Jambon, besliste toen dat ik de slechterik was. En door zijn uitspraken heeft hij het leven van mijn naasten en van mezelf in gevaar gebracht. Ik was er graag met hem in debat over gegaan, maar dat heeft hij nooit aanvaard.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Jan Jambon  I  Sven Mary  I  n365