Woensdag 13 November 2019 - 20:00   I   Foto: Facebook  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

"Onverdraagzame haatzaaiers, ik organiseer een feestje met champagne voor alle asielzoekers"

De haat tegen asielzoekers in Limburg wordt bestrijd door Maike Wijnants (79). Haar rusthuis werd zondagnacht in brand gestoken. “Normaal ben ik een bleiter. Maar nu ben ik zo kwaad, zo teleurgesteld dat ik nog geen traan heb gelaten", zegt ze in Het Nieuwsblad.

Maike kreeg van het Rode Kruis en Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, de vraag of haar oude rusthuis - waar zij naast woont - mocht gebruikt worden om 140 vluchtelingen te herbergen.

“Syriërs, Chilenen, Afghanen, Senegalezen, van overal zouden ze komen. En ze waren welkom”, zegt Maike. “Toen de vraag kwam, heb ik mijn kinderen verzameld en na een kleine vergadering hebben we ja gezegd."

Het leegstaand rusthuis in Groot-Spouwen werd echter in brand gestoken. “Ik wist meteen dat het vuur aangestoken was”, zegt ze. “Die mannen waren goed voorbereid, hadden alle brandalarmen uitgeschakeld en moeten al twee uur voor het uitbreken van de brand in het gebouw geweest zijn. Ze hebben dus tijd gehad om na te denken over hun daden, maar ze kozen doelbewust voor de vernieling.”

Champagne

Toch is Maike niet onder de indruk. “Natuurlijk gaan we hiermee door. Ik ben een kerstkindje. Op 25 december vier ik mijn tachtigste verjaardag. Dat feest hebben de haters verbrod, want tegen Kerstmis zal de Ark van Noé nog geen nieuw dak hebben. Maar in februari zal ik mijn feestje houden, mét champagne voor alle asielzoekers. Of denk je dat ik mij laat tegenhouden door een stel onverdraagzame haatzaaiers? Dan kennen ze mij nog niet.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maike  I  n365