Theo Francken pleit voor strengere regels rond asielaanvragen, Maggie De Block reageert: "Dat is onwettelijk" Royalty
Royalty

Theo Francken pleit voor strengere regels rond asielaanvragen, Maggie De Block reageert: "Dat is onwettelijk"

Theo Francken pleit voor strengere regels rond asielaanvragen, Maggie De Block reageert: "Dat is onwettelijk"

Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA), wil de problematiek rond de 'nieuwe vluchtelingencrisis' zo snel mogelijk aanpakken. Dat wil minister voor Asiel en Migratie (Open VLD) Maggie De Block ook, maar niet op dezelfde manier.

"Ik praat over een falend asielbeleid, ja", aldus Francken in 'De Zevende Dag'. "Ik betreur nog altijd dat de ontradingscampagnes offline zijn gehaald de dag nadat ik ben gestopt als staatssecretaris. Ik betreur dat men de procedures rond de quota van aanvragen niet verder juridisch heeft uitgeput. Dat moet mogelijk zijn. Wij hebben dinsdag op één dag 275 asielaanvragen gehad in het Klein Kasteeltje. Op één dag. Dat is een absoluut record sinds vele jaren. Dus het loopt toch echt niet goed."

Maar wat is dan de oplossing? Volgens Francken moeten we beginnen met het intrekken van het visum van mensen uit El Salvador. "Dat kan nooit de bedoeling zijn van de conventie van Genève; dat we iedereen uit Midden-Amerika die niet meer in de VS binnengeraakt nu maar moeten opvangen in Europa en in Brussel. We kunnen niet alle vluchtelingen in de wereld opvangen. En dat kunnen we ook stoppen, als een meerderheid van de Europese lidstaten dat wenst."

Ook vindt hij na de laatste verkiezingen dat we beter geen nieuwe asielcentra meer openen. Hij wil het aantal inschrijvingen van asielaanvragen per dag gaan beperken, waarbij er voorrang gegeven wordt aan vrouwen met kinderen, kwetsbare mensen, alleenstaande vrouwen, ouderen en zieken. Ook kan elke erkende vluchteling zijn familie laten overkomen, met minimale voorwaarden in de eerste 12 maanden nadat hij/zij erkend is al vluchteling. "Waarom niet herleiden naar drie maanden?", aldus Francken. Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben dit al gedaan. "Ik heb nu een wetsvoorstel ingediend, en ik denk dat we dat urgent moeten behandelen."

Maggie De Block is het eens dat er iets moet veranderen aan het asielbeleid, maar is het niet eens met de aanpak van Francken. Zij beweert dat ze haar best doet op Europees vlak, maar dat ze 27 landen moet meekrijgen én dat Europa traag werkt. De gezinshereniging strenger maken zoals in onze buurlanden kan volgens haar wel, maar dat het bemoeilijkt wordt in ons land omdat we geen regering hebben met een volle bevoegdheid. "Moest de N-VA niet uit de regering gestapt zijn, dan had die maatregel er misschien al geweest. Nu ligt het voorstel in het parlement. Mijn partij heeft dat altijd gesteund en zal dat nu opnieuw steunen. Het parlement is nu aan zet", aldus De Block.

Het aantal asielaanvragen beperken, kan volgens haar dan weer absoluut niet. "Die maatregel is vernietigd door de Raad van State en nu probeert hij te spelen met de Raad, in plaats van een quota van 50 mensen naar 40 mensen, … Maar het is gewoon een onwettelijke maatregel. Toen Theo Francken even staatssecretaris was, heeft hij ook geen onwettelijke maatregelen genomen. Alleen op het einde, als zijn valies al gepakt was. Daar ga ik dus niet in mee. Ik ga geen onwettelijke dingen doen."

Over vermindering van asielcentra is ze het ook oneens, en ze blijft voor een opening van het asielcentra in Bilzen waar onlangs een brand was aangestoken. "Het centrum gaat gewoon open, misschien op een andere plaats. Maar als we hier aan toegeven, dan is dat eigenlijk capituleren. U kan van mening verschillen, maar u steekt iemand zijn huis niet in brand."

Populair

Laatste nieuws