Woensdag 20 November 2019 - 10:00   I   door Redactie

Gert Verheyen ziet énorm pijnpunt bij Rode Duivels: “Dat is een probleem"

Gert Verheyen ziet énorm pijnpunt bij Rode Duivels: “Dat is een probleem

De Rode Duivels sloten de EK-kwalificatiecampagne af met een 6-1- zege tegen Cyprus. Na de foutloze 30 op 30 is onze nationale ploeg één van de favorieten om volgende zomer het EK te winnen. Toch ziet analist Gert Verheyen nu al een énorm pijnpunt bij de Rode Duivels.

"Als er dan toch een aspect is waar deze ploeg nog vooruitgang kan boeken, zijn het wel de stilstaande fases", analyseert Verheyen in Het Nieuwsblad. "In tien wedstrijden werd er één doelpunt rechtstreeks op een corner gemaakt, door Alderweireld. Eén keer werd de hoekschop kort gegeven en scoorde Vermaelen. Maar rechtstreekse vrije trappen of goals uit onrechtstreekse vrije trappen maakten we niet. Anderhalve goal op 40 stuks, dan is er ruimte voor verbetering."

"Niet dat dit in de kwalificatiecampagne ooit een probleem was, maar vanaf pakweg de kwartfinales worden wedstrijden vaak beslecht op stilstaande fases", gaat Verheyen verder. "Hoe verloren de Belgen in de halve finales tegen Frankrijk? Door een doelpunt op corner. Op het laatste WK werden 30 doelpunten van de 169 op een hoekschop gemaakt. Tijdens de laatste wereldbeker maakten zelfs 15 van de 32 ploegen minstens de helft van hun goals op standaardsituaties, strafschoppen incluis."

"Het is makkelijk te trainen, maar moeilijk te verdedigen"

Volgens Verheyen moet Roberto Martinez in de voorbereiding naar het EK de focus leggen op de stilstaande fases. "Kijk, we hebben goeie koppers - Kompany, Alderweireld, Vermaelen - én met De Bruyne, Hazard en Mertens ook mannen met een fantastische trap. In de kwalificaties is er weinig tijd om daar werk van te maken, maar die krijg je in de aanloop naar een toernooi wel."

"Het is makkelijk te trainen, maar moeilijk te verdedigen. Of je nu in zone verdedigt of met mandekking of een combinatie daarvan, geen enkele manier is waterdicht. Als er dan toch een wapen is dat deze ploeg nog kan toevoegen aan zijn spel, dan zijn het dus de standaardsituaties", besluit de analist.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Rode Duivels  I  voetbal