-->

Wordt na Zwarte Piet ook Sinterklaas afgeschaft? "Kinderen worden schaamteloos uitgebuit"

Wordt na Zwarte Piet ook Sinterklaas afgeschaft?
Vrijdag 22 November 2019 - 07:35   I   Foto: Photonews   I  Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Er was al een hele discussie rond Zwarte Piet. Nu wordt er ook één geopend over Sinterklaas. UGent-filosoof Maarten Boudry stelt dat we onze kinderen bedriegen.

“Niet dat ik er zelf een trauma aan overgehouden heb, ofzo. Maar ik hoor wel van mensen die daardoor destijds wél het vertrouwen in hun ouders zijn kwijtgespeeld", vertelt Boudry in Het Nieuwsblad. "Of ouders die zich er ongemakkelijk bij voelen om over de Sint te liegen tegen hun kind, maar die dan beschouwd worden als pretbederver.”

“Ik vind dat we nogal lichtzinnig omspringen met die georganiseerde leugen", gaat Boudry verder. "Kinderen worden jaar op jaar bedrogen en voorgelogen door zowat iedereen die ze vertrouwen. Hun lichtgelovigheid wordt schaamteloos uitgebuit, hun kritische vragen worden met smoesjes afgewimpeld en met valse bewijzen, zoals half aangevreten wortels en verdwenen suikerklontjes.”

Discussie

Boudry wil naar eigen zeggen het feest afschaffen, maar wel de discussie openen. "Collectief bedrog is niet de enige manier om zo’n feest te vieren. Ik kan me best een Sinterklaasfeest voorstellen waarbij ook de kinderen weten dat het een toneeltje is dat wordt opgevoerd, maar waar ze graag in meegaan", zegt Boudry.

TAGS  I  Sinterklaas  I  Maarten Boudry  I  n365