Pedofiel ontvoert tienermeisje twee keer en trouwt met haar in Mexico, haar ouders hebben niets in de gaten Buitenland
Buitenland

Pedofiel ontvoert tienermeisje twee keer en trouwt met haar in Mexico, haar ouders hebben niets in de gaten

Pedofiel ontvoert tienermeisje twee keer en trouwt met haar in Mexico, haar ouders hebben niets in de gaten

Jan Broberg was twaalf toen haar buurman en vriend des huizes, Robert Berchtold, haar seksueel begon te misbruiken, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Hij maakte haar wijs dat ze moest bevallen van zijn kind in opdracht van aliens, ontvoerde haar maar liefst twee keer en trouwde met haar in Mexico. Netflix maakte er een documentaire over die nu te zien is.

Het was de jaren 70 in de Amerikaanse staat Idaho. Bob en Mary Ann Broberg – de ouders van Jan – vertrouwden blind in hun vriend en buurman Robert ‘B’ Berchtold. Zo blind dat ze weigerden te geloven dat hij hun dochter ontvoerd had. Pas dagen later gaven ze haar op als vermist. Zelfs toen Berchtold hen om de hand van hun minderjarige tienerdochter vroeg, weigerde ze hem aan te klagen. Uiteindelijk kwam er toch een proces, waar Berchtold een celstraf kreeg van vijf jaar, later herleid tot 45 dagen. Bij zijn vrijlating ontvoerde hij het meisje opnieuw en liet uitschijnen dat ze zelf van huis was weggelopen.

Meester in manipulatie

Berchtold had Jans ouders volledig in zijn greep. Hij kon zowel Mary Ann als diens echtgenoot Bob overtuigen om apart seks met hem te hebben. Daarna maakt hij van hun schuldgevoel misbruik door zich op hun dochter te storten. Ook zij viel als een blok voor hem: “Ik heb niemand ooit zo graag gezien als hem”, bekent ze in de documentaire, Abducted in Plain Sight, waaraan ze zelf meewerkte.

Berchtold was een meester in manipulatie. Hij vertelde Jans ouders dat hij als kind misbruikt was door een tante. Als deel van zijn therapie moest hij naar eigen zeggen meer tijd doorbrengen met hun dochter. Zes maanden lang deelde hij vier dagen per week het bed met Jan, zijn Lolita-obsessie. Hij verdoofde het meisje met slaappillen en verkrachtte haar.

Ontvoering en kindhuwelijk

In 1974 nam Berchtold zijn slachtoffer mee naar een manege, met toestemming van haar moeder Mary Ann. Alleen ging hij helemaal niet paardrijden met het meisje. Jan zou niet meer thuiskomen. Opnieuw verdoofde hij haar met pillen en ontvoerde haar. Ze ontwaakte in een mobilhome en hoorde de stem van een alien via een recorder. Die vertelde haar Jan zelf deels een buitenaards wezen was en dat het haar “missie” was om een kind te baren. “Ik geloofde dat helemaal”, zegt Jan Broberg. “De combinatie van afzondering en van enorme angst doet je zowat alles geloven.”

Berchtold nam het meisje mee over de grens met Mexico, waar hij haar wekenlang seksueel misbruikte en zelfs met haar trouwde. Via zijn broer Joe vroeg hij aan de ouders van Jan de toestemming om ook in de VS met hun dochter te trouwen.

Het was zijn broer Joe die contact opnam met de FBI, waardoor Berchtold ingerekend kon worden. In de documentaire vertelt Joe dat hij altijd had geweten dat zijn broer een pedofiel was, omdat die jaren eerder al had geprobeerd een relatie aan te gaan met hun halfzus.

Onwaarschijnlijk genoeg ontvoerde Berchtold zijn slachtoffer twee jaar later opnieuw. Jan schat dat hij haar zo’n 200 keer seksueel heeft misbruikt.

Stolen Innocence: The Jan Broberg Story

Samen met haar moeder schreef Jan een boek over haar ervaring. In de documentaire bekent Mary Ann dat ze helemaal weg was van de man. “Zijn fascinatie voor Jan was wel wat storend”, maar toch zag ze niet wat er speelde tussen hen. Vijftien jaar geleden protesteerde Berchtold tegen de publicatie van het boek. Zo kwamen dader en slachtoffer dertig jaar na de feiten opnieuw oog in oog te staan met elkaar. Het boek verscheen uiteindelijk wel en een jaar later pleegde hij zelfmoord.

De kijkers van de documentaire leggen al snel de schuld van het misbruik bij de ouders. Maar Jan verdedigt hen: “Mijn ouders werden gemanipuleerd en waren goedgelovig. Ze werden gemanipuleerd door een zware criminele sociopaat. Zulke kerels manipuleren en brainwashen niet zomaar het kind, ze hebben een heel systeem om binnen te dringen in de entourage van het kind met wie ze de beste vrienden worden. De moeder, de vader, de buurt en iedereen hield van die man.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws