Zaterdag 30 November 2019 - 09:00   I   Foto: ScienceNorway  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Na drinken en rijden: politie controleert nu ook de slaperigheid van bestuurders met speekseltest

Na drinken en rijden: politie controleert nu ook de slaperigheid van bestuurders met speekseltest

Vrijdagavond controleerde de politie van Aalst niet alleen op drinken en rijden, maar ook de slaperigheid van bestuurders werd getest. Dat meldt Het Nieuwsblad.

"Slaperigheid is een onderschatte killer in het verkeer: buitenlands onderzoek wijst uit dat één op de vijf zware ongevallen het gevolg zijn van iemand die in slaap valt”, zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde in Het Nieuwsblad. “Het komt in de buurt van gsm-gebruik en van drinken en rijden, maar er is tot nu toe weinig aandacht voor."

Bestuurders moeten bij de controle een vragenlijst invullen over hun bioritme en geven dan een speekselstaal af. “Als je vier uur na je normale slaapuur de weg opgaat, rijd je even slecht als wanneer je 0,5 promille alcohol in je bloed hebt”, zegt Marijke Gordijn van Chrono@Work, het Nederlandse bedrijf dat de speekselstalen zal analyseren.

December

“De vragenlijst brengt in kaart of mensen eerder ochtendmensen of avondmensen zijn, het speekselstaal vertelt aan de hand van het hormoon melatonine of het voor jou de biologische nacht is", aldus Gordijn.

Verboden is het natuurlijk niet en de bestuurders riskeren ook geen boete. Wel kunnen ze eruit opmaken op welke tijdstippen ze beter niet meer rijden. De VSV is van plan om nog vierhonderd van deze tests af te nemen in december.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  politiecontrole  I  n365