Na Zwarte Piet en Mary Poppins blijkt nu ook Efteling racistisch te zijn Buitenland
Buitenland

Na Zwarte Piet en Mary Poppins blijkt nu ook Efteling racistisch te zijn

Na Zwarte Piet en Mary Poppins blijkt nu ook Efteling racistisch te zijn

De Efteling-attractie Carnaval Festival zal een grote transformatie ondergaan, zo schrijft Dag Allemaal. Bepaalde omstreden Afrikaanse en Aziatische poppen zouden namelijk racistisch zijn en “krijgen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld.” Dat na klachten van bezoekers.

Wie het bekende sprookjespark al eens bezocht is, kent wellicht het populaire Carnaval Festival die je op reis neemt om de wereld. Na 35 plezier voor jong en oud gaat de attractie in maart drie maanden dicht voor onderhoud. In die periode zullen sommige poppen ook een politiek correcte make-over krijgen. De Afrikaanse figuren zullen hun kroeshaar en neusring achterwege moeten laten en inruilen voor traditionele kledij. Ook de Aziatische figuren krijgen minder opvallende spleetogen.

Volgens Hans Siebers, hoogleraar culturele diversiteit aan de universiteit van Tilberg, is de maatregel zinloos. “Een symbool als een beeld is op zich niet racistisch of denigrerend. Het wordt pas een probleem als het beeld bezoekers op racistische of denigrerende gedachten brengt. Maar daar is geen bewijs voor.”

Hij gaat verder: “De Efteling had anders met de klacht kunnen omgaan. Die poppen tonen net wat carnaval écht is: een samenvoeging van persiflages en dàt moeten ze uitleggen. Die activisten beseffen niet dat een persiflage geen afbeelding van de werkelijkheid is.” Efteling-bezoeker Ruud Roestenburg vindt deze ingreep ook overdreven. “Dit racisme noemen is écht belachelijk.”

De actiegroep Stop Opressieve Stereotypes klaagde al in 2016 het racistische karakter van Carnaval Festival aan, maar is nog niet tevreden. Zij vinden dat het park dezelfde fouten blijft maken. Zo is de attractie Monsieur Cannibale in het verleden al bekritiseerd vanwege het vermeende racistische en kwetsende karakter. Aanpassingen aan Monsieur Cannibale staan nog niet op de agenda, zo schrijft De Telegraaf, pas wanneer de attractie nood heeft aan onderhoud.

#CarnavalFestival bestaat in 2019 35 jaar! 🥳🎉 Reden genoeg om de feestelijke rit grondig op te knappen! 🏗️ Niet alleen verduurzamen we de attractie, ook de techniek krijgt een update en pakken we de thematisering aan! Lees hier snel verder: 👉https://t.co/DaTRZj1dcZ pic.twitter.com/KFPpPb4YKr

— Efteling (@Efteling) January 30, 2019

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws