Dinsdag 3 December 2019 - 20:30   I   Foto: AlArabya  I   Bron: HLN, VTM Nieuws  I   door Redactie

Antwerpse IS-strijder zorgt voor grote opschudding: “Ik ben een Belg dus ik wil terug naar België”

Antwerpse IS-strijder zorgt voor grote opschudding: “Ik ben een Belg dus ik wil terug naar België”

Abdellah Nouamane, alias Abu Jihad al Belgiki, zegt in een interview met VTM Nieuws-oorlogscorrespondent Robin Ramaekers dat hij liefst van al ‘gewoon’ terug naar ons land wil terugkeren.

In 2015 stuurde Nouamane nog een dreigbericht de wereld in waarin hij zei dat moslimjongeren in België wakker moesten worden en elke ongelovige op straat moesten afslachten. “Ik was gebrainwasht toen. Ik was bij IS. We dachten dat we de hele wereld gingen overnemen”, klinkt het bij de Antwerpenaar.

“Ik was gewond en lag in bed”, gaat hij verder. “Er kwamen een paar Belgische vrienden op bezoek die me zeiden dat ik zoiets moet opnemen. Het was mode, iedereen bedreigt iedereen. Ik heb dan dingen gezegd, ja. Dat was zoals in de tijd met Sharia4Belgium provoceren en zo."

Tweede kans

Ramaekers vraagt op een gegeven moment of hij naar België wil terugkeren om een tweede kans te krijgen. “Als ik de keuze heb tussen hier en België dan zeg ik ja”, antwoord Nouamane. “Als ze me de Belgische nationaliteit niet afnemen, dan ben ik een Belg, toch? Dus wil ik naar België, sowieso. Ik heb mijn fout toch ingezien, dus waarom zou ik geen tweede kans krijgen? Blijkbaar voor die domme bedreigingen heb ik vijf jaar gekregen, alleen maar voor dat."

Daarop laat de journalist van VTM een tweede opname horen. “Ik haat België, ik haat het land, de ongelovigen, de democratie, alles. Als ik terugkom is het om het land te veroveren”, hoort Nouamane zichzelf zeggen.

Bobbejaanland

“Ik was gebrainwasht, vol haat”, reageert hij. “Ja, ik was in een terroristische groep, ik had de ideologie, ik heb gedreigd. Ik ga nu niet liegen, maar als het Westen zegt dat ze mensenrechten hebben, dan moeten ze me een kans geven. Ik weet dat ik niet naar België ga voor de kermis of voor Bobbejaanland. Ik ga naar de gevangenis."

Deradicalisering heb ik niet nodig. Die negen maanden hier waren genoeg. Ik ben gewoon normaal nu, al die gekke dingen zijn uit mijn hoofd. Als België me wil, ben ik bereid, maar ik ga niet beginnen huilen en bedelen”, aldus Nouamane.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  IS  I  Syriëstrijder  I  n365