Woensdag 4 December 2019 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VRT Nieuws   I   door Redactie

‘Paul Magnette (PS) wordt de volgende premier van België’

‘Paul Magnette (PS) wordt de volgende premier van België’

Paul Magnette en niemand anders moet de volgende premier van België worden. En dat is maar logisch ook, zegt politiek journalist Wouter Verschelden bij VRT Nieuws.

"Zes partijen zitten in de laatste rechte lijn voor een paars-groene coalitie”, schrijft Verschelden in een opiniestuk. “Deze week is het buigen of barsten: ofwel doorgaan met die zes, ofwel terug naar af."

“Met precisie en geduld legt Magnette de puzzel van zijn droomcoalitie: mét de groenen en zonder de N-VA”, gaat hij verder. “Daarbij zijn geheime vergaderingen, doelbewust gelekte nota’s, en een paar verbale scudraketten via radio en televisie-interviews een obligaat onderdeel van de choreografie."

De juiste man

Het is volgens Verschelden ook een feit dat het federale niveau nu al twee regeringen kampt met een manifest gebrek aan leiderschap. “Premiers als Jean-Luc Dehaene, die vanuit hun almachtige CVP de staat bestierden, die wogen op de volledige regering, die zijn een lang vervlogen beeld."

“Een premier moet deals maken, anderen in de pas laten lopen, de boel bijeenhouden”, klinkt het. En daarvoor is Paul Magnette de juiste man. “Het premierschap ontstaat organisch rond de mens die anderen bijeen heeft gebracht. Ook dat is niemand anders dan Paul Magnette zelf."

"Met twintig zetels is hij oppermachtig en dominant, maar hij heeft bovendien ook het politieke gewicht en de présence om het premierschap in te vullen", besluit Verschelden.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Paul Magnette  I  PS  I  n365