-->

Problematisch veel Belgen kampen met overgewicht

Problematisch veel Belgen kampen met overgewicht
Woensdag 6 Februari 2019 - 08:06   I   Foto: Pixabay   I   door Redactie

Een op twee Belgen is te zwaar. Bij 33 procent is er sprake van echt overgewicht. Dat is problematisch en dat beseffen de Belgen zelf ook. De meerderjarige Belgen willen 52.636 ton afvallen. Dat staat gelijk aan 127 volgeladen Boeings. Onderzoeksbureau iVOX voerde in opdracht van de PronoKal Group een obesitasonderzoek uit bij 1.000 Belgen.

Er zijn gemiddeld meer mannen obees (BMI +30) dan vrouwen (18,8 pct tegenover 16,8 pct). Belangrijker is echter nog dat het overgewicht zich al op jonge leeftijd manifesteert. 41 procent van de Belgen jonger dan 34 jaar weegt te veel en 15 procent beschikt zelfs over een BMI van meer dan 30.

Naarmate de leeftijd stijgt, verslechtert dit nog, want in de categorie 35 tot 54 jaar is meer dan de helft van onze landgenoten (51 pct) te zwaar. Bij de 55-plussers is dat al 59 procent.

Positief volgens Belga is dat de Belgen zelf beseffen dat ze moeten afvallen. Zes op de tien geeft aan gewicht te willen verliezen en is zelfs bereid om professionele hulp te accepteren. De helft heeft al eens een dieet geprobeerd, maar slechts een op de drie kwam tot een gewenst resultaat. Twee op de drie steekt de schuld op gebrek aan zelfdiscipline.

Chronische ziekte

"Enerzijds is obesitas een chronische ziekte. De Belg is zich hiervan bewust, wil er iets aan doen, en wil hiervoor graag professionele begeleiding. Anderzijds bevestigt het onderzoek dat mensen nood hebben aan maximale ondersteuning, motivatie en begeleiding”, zegt Kelly De Wever, general manager van gezondheidsgroep PronoKal Benelux

TAGS  I  Overgewicht