Zaterdag 7 December 2019 - 09:00   I   Foto: Newsweek  I   Bron: VRT Nieuws  I   door Redactie

Experts maken zich zorgen: verontrustende cijfers over alcoholmisbruik bij onze jongeren

Experts maken zich zorgen: verontrustende cijfers over alcoholmisbruik bij onze jongeren

Uit een studie van het InterMutualistisch Agentschap blijkt dat vorig jaar 2.234 tieners tussen 12 en 17 jaar oud op de spoeddienst zijn beland. Dit na het drinken van te veel alcohol. Dat meldt VRT Nieuws.

Het aantal daal dus amper, en bij de jongsten van deze groep is het aantal zelfs licht gestegen. “Daarom zijn de cijfers nog steeds verontrustend te noemen”, klinkt het bij professor Jozef De Dooy. Professor De Dooy is gespecialiseerd in intensieve zorg voor kinderen.

"Voor deze tieners kan dit grote gevolgen hebben op zowel korte als lange termijn. Het is trouwens ook verontrustend dat ze zo gemakkelijk aan de alcohol geraken, en blijkbaar de gevolgen ervan niet goed kunnen inschatten", zegt De Dooy.

Het alcoholmisbruik is bij jongens en meisjes even groot, alleen hebben meisjes minder alcohol nodig om geïntoxiceerd te geraken. De stofwisseling is anders, en daarom hebben ze minder hoeveelheden alcohol nodig om in de problemen te geraken" aldus De Dooy.

Op jonge leeftijd is een overmatig gebruik van alcohol extra schadelijk. “Op korte termijn kan alcohol onder meer verminderd bewustzijn, een groter risico op ongevallen en verwondingen, onderkoeling, en stuipen veroorzaken”, zegt dokter Michiel Callens. “Het kan voor blijvende hersenschade zorgen. Op langere termijn kan alcoholmisbruik ook leiden tot levercirrose, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  alcoholmisbruik  I  n365