CD&V treedt hard op tegen seksdelinquenten in navolging van zaak Julie Van Espen: “Dit is onaanvaardbaar” Royalty
Royalty

CD&V treedt hard op tegen seksdelinquenten in navolging van zaak Julie Van Espen: “Dit is onaanvaardbaar”

CD&V treedt hard op tegen seksdelinquenten in navolging van zaak Julie Van Espen: “Dit is onaanvaardbaar”

Wie veroordeeld wordt voor een seksueel misdrijf, moet ook na een gevangenisstraf verplicht begeleiding volgen. Dat stelt CD&V voor in Het Laatste Nieuws.

"Uiteraard moet een goeie begeleiding in de gevangenis de ambitie blijven”, zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. “Maar we zien steeds meer dat seksuele delinquenten gewoon hun straf uitzitten en bij hun vrijlating nog geen enkele empathie tonen ten opzichte van de slachtoffers."

“Dan blijft de kans op recidive groot en blijven ze dus een gevaar voor de samenleving. Met de verplichte begeleiding na hun vrijlating kunnen we dat gevaar verkleinen”, aldus Verherstraeten.

Stok achter de deur

CD&V stelt daarom voor dat seksdelinquenten verplicht moeten kunnen worden begeleiding te volgen, ook na hun gevangenisstraf. “We willen die verplichting enkel opleggen aan mensen van wie experts - een psycholoog of psychiater - kunnen vaststellen dat ze nog een gevaar voor de samenleving vormen."

“Komen die mensen vrij, dan moet de strafuitvoeringsrechtbank een terugkeer naar de gevangenis als stok achter de deur hebben. Volgen ze de begeleiding niet, dan moeten ze die maar weer in de gevangenis gaan volgen”, klinkt het.

Onaanvaardbaar

CD&V wil dit voorstel in de breedte uitbouwen en ook radicale gedetineerden verder opvolgen na hun vrijlating. Het is onaanvaardbaar dat zulke mensen zonder enige vorm van begeleiding vrijkomen in de samenleving, vindt Verherstraeten. "Bovendien weten we dat het voor hen zonder begeleiding veel moeilijker is om zich opnieuw te integreren, waardoor de kans op recidive weer toeneemt.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws