Dinsdag 31 December 2019 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Radio 1  I   door Redactie

Vlaams Belang zwaar onder vuur: “In deze debatten proberen zij alleen maar leugens te vertellen”

Vlaams Belang zwaar onder vuur: “In deze debatten proberen zij alleen maar leugens te vertellen”

CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi was dinsdagochtend te gast in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Daar liet hij zich uit over de uitspraken van Jan Jambon en diens partij NVA, maar ook over het Vlaams Belang.

Mahdi laat weten dat hij het allesbehalve eens is met N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele. Deze zei dat het normaal is “dat je voor de eigen achterban als eens kort door de bocht durft gaan, het moet niet allemaal wetenschappelijk correct zijn dan."

“Iemand als Jambon spreekt als minister-president, en dus niet enkel voor de eigen achterban als N-VA’er”, reageert Mahdi. “Ik denk niet dat er te zwaar aan wordt getild. Het gaat om heel scherpe debatten waarbij partijen als Vlaams Belang proberen leugens te vertellen, bijvoorbeeld dat asielzoekers voorrang krijgen bij een sociale woning en met slogans als ‘onze mensen eerst’."

Uitschieters

Vlaams minister-president Jan Jambon zei dat er asielzoekers zijn die een huis kunnen kopen van het achterstallig kindergeld van tijdens hun asielprocedure. Deze uitspraken versterken dat beeld alleen maar, vindt Mahdi.

“Als het gaat over uitschieters, gaat het over uitschieters van enkele tienduizenden euro’s, als mensen toevallig vijf kinderen hebben die allemaal hoger onderwijs volgen en die vijf jaar en langer in de asielprocedure zitten. En het is goed dat die anomalie, door de vorige regering-Bourgeois is ingevoerd, uit de wet wordt gehaald. Maar daar kan ook op een normale manier over gecommuniceerd worden zonder te overdrijven."

Vlaams Belang

Mahdi durft niet met zekerheid zeggen of de veroorzaakte heisa gevolgen heeft op het federale vlak. Maar de uitspraken van Jambon, dat zijn partij “perfect onderhandelingen had kunnen opstarten met Vlaams Belang”, voorspellen niet veel goeds.

“In Franstalig België ziet men ook wel dat voor sommigen bij de grootste partij van Vlaanderen, de eerste en favoriete partner extreemrechts was", aldus Mahdi.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  n365  I  N-VA  I  Sammy Mahdi  I  Vlaams Belang