Maggie De Block vol in de verdediging: “Als het zo simpel was, hadden we dit al lang opgelost” Royalty
Royalty

Maggie De Block vol in de verdediging: “Als het zo simpel was, hadden we dit al lang opgelost”

Maggie De Block vol in de verdediging: “Als het zo simpel was, hadden we dit al lang opgelost”

Maggie De Block heeft gereageerd op de uitlatingen van N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. Deze had het in De Morgen over een ‘systeemfout’ bij patiënten die afhankelijk zijn van dure geneesmiddelen.

Patiënten met zeldzame ziektes die een onbetaalbaar, niet-erkend medicijn nodig hebben – denk aan baby Pia – moeten in de praktijk in aanmerking komen voor een klinische studie. Daarna kunnen ze het geneesmiddel gratis krijgen tot de overheid beslist het middel te erkennen en terug te betalen.

Kathleen Depoorter (N-VA) stelt dat hier een systeemfout zit. Zo kon baby Pia hier geen gebruik van maken omdat er al een alternatief erkend geneesmiddel -dat echter niet dezelfde resultaten biedt- voor haar spierziekte op de markt is. “De beperking dat er geen ander vergund alternatief in de handel mag zijn, moet opgeheven worden”, klonk het als oplossing bij Depoorter.

Niet zo simpel

Nu schiet Maggie De Block (Open VLD) in de verdediging. “Zo simpel als mevrouw Depoorter het voorstelt, is het helaas niet. Anders hadden we dit al lang opgelost”, zegt ze in HLN. Het voorstel van Depoorter wordt weggezet als “een groot cadeau” aan de farma-industrie. Zo zouden de bedrijven via een parallel circuit geneesmiddelen zouden kunnen aanbieden terwijl er al minstens één alternatieve behandeling terugbetaald wordt.

“Het enige wat ze daarvoor hoeven te doen, is claimen dat die nieuwe behandeling beter is dan diegene die al op de markt is. Op die manier krijgen ze niet een voet, maar een heel been tussen de deur eens de onderhandelingen met de overheid van start gaan over de officiële terugbetaling", aldus De Block.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws