Anuna De Wever zwaar onder vuur: “Dat die puber eens stopt met roepen en naar school gaat” Royalty
Royalty

Anuna De Wever zwaar onder vuur: “Dat die puber eens stopt met roepen en naar school gaat”

Anuna De Wever zwaar onder vuur: “Dat die puber eens stopt met roepen en naar school gaat”

Anuna De Wever is na haar verblijf van drie maanden in Zuid-Amerika weer onderweg naar huis. Begin oktober vertrok ze vol goede moed om te deel te nemen aan de klimaattop in Chili. Deze werd echter geannuleerd en verplaatst naar Madrid.

Opmerkelijk: Anuna maakt voor de terugreis gebruik van een vervuilend vrachtschip. “Het was een moeilijke beslissing”, vertelt ze aan Het Nieuwsblad. Al was dit wel de beste optie volgens haar. “Het verschil met vliegen is dat die schepen sowieso varen, om de vracht te transporteren. Onze kajuiten waren anders toch maar leeg gebleven. Terwijl je als vliegtuigpassagier wel rechtstreeks de luchtvaart ondersteunt, die geen ander doel heeft dan passagiers vervoeren."

Deze week is het ook exact één jaar geleden dat de klimaatspijbelaars onder leiding van Anuna De Wever en Kyra Gantois op straat kwamen. “Ik heb veel fouten gemaakt afgelopen jaar, maar we hebben ook veel goede dingen gedaan. Je kan niet minimaliseren wat we hebben bereikt”, aldus De Wever.

Draagvlak

Na de oprichting van Youth For Climate kreeg Anuna plots de kans om politici in binnenland én buitenland te ontmoeten en om te spreken op klimaattoppen. Toch krijgt ze nog steeds vaak kritiek. “Ik snap dat er niet genoeg draagvlak is, want we verkondigen in de eerste plaats een onaangename boodschap”, zegt ze daarover.

“Het is voor veel mensen ook nog steeds een ver-van-mijn-bedshow. Ze denken dan: “Wat zit die puber de hele tijd te roepen tegen ons? Ga naar school!”. Dat is puur omdat mensen nog niet doorhebben hoe ernstig het is, hoe hard het hen zelf nog zal beïnvloeden”, besluit ze.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws