Felle kritiek op minister Maggie De Block: “Het is niet wettelijk wat zij doet” Royalty
Royalty

Felle kritiek op minister Maggie De Block: “Het is niet wettelijk wat zij doet”

Felle kritiek op minister Maggie De Block: “Het is niet wettelijk wat zij doet”

Vluchtelingennetwerk Vlaanderen heeft forse kritiek op minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Haar beslissing om aan bepaalde asielzoekers geen opvang meer te bieden, heeft volgens hen geen wettelijke basis. Dat schrijft HLN.

Maggie De Block bracht vorige week het nieuws naar buiten dat Fedasil en Dienst Vreemdelingenzaken strenger zullen optreden tegen “misbruik van de asielprocedure”. Asielzoekers die reeds asiel hebben gekregen in een ander EU-land maar toch doortrokken naar België, zouden daardoor geen opvang meer krijgen.

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen is de beslissing van De Block in strijd met het recht op opvang. “Fedasil, de overheidsdienst voor de opvang van asielzoekers, mag enkel in de wettelijk omschreven gevallen de opvang beperken. Voor de groepen die minister De Block nu wil uitsluiten is er geen wettelijke basis”, zegt woordvoerster Eef Heyligen.

“Een regering die een zelfgecreëerde opvangcrisis probeert op te lossen door doelbewust asielzoekers op straat aan hun lot over te laten is moreel laakbaar en handelt in strijd met het Belgisch en Europees recht”, aldus Heyligen.

Populair

Laatste nieuws