Tienduizenden demonstranten in Madrid eisen aftreden Spaanse premier: “Voor een verenigd Spanje, nieuwe verkiezingen” Buitenland
Buitenland

Tienduizenden demonstranten in Madrid eisen aftreden Spaanse premier: “Voor een verenigd Spanje, nieuwe verkiezingen”

Tienduizenden demonstranten in Madrid eisen aftreden Spaanse premier: “Voor een verenigd Spanje, nieuwe verkiezingen”

In het centrum van Madrid zijn vandaag tienduizenden samengekomen om te betogen tegen het beleid van de huidige socialistische regering. Dat meldt BBC NEWS. De Spaanse premier Pedro Sánchez is op zoek naar een politieke oplossing voor het conflict met Catalonië en heeft de separatisten uitgenodigd voor een rondetafelgesprek. De Spaanse oppositie is het daar helemaal niet mee eens en heeft daarom opgeroepen tot een volksprotest.

Op dinsdag stelde de Spaanse regering een “mediador” of onderhandelaar voor die de gesprekken tussen de Spaanse centrale regering en de Catalaanse autonome regering in goede banen moet leiden, zo schrijft Spanje Vandaag. Door middel van dialoog, coördinatie en ontmoetingen probeert de regering-Sánchezeen politieke oplossing te zoeken voor het conflict.

Sánchezheeft zich bereidwillig getoond de separatisten bij te staan bij het opstellen van een nieuwe wet die vaststelt hoeveel autonomie de regio krijgt, aldus NRC. Tegelijkertijd willen de separatisten zelf niet afzien van een referendum over totale onafhankelijk. Dat is voor de federale overheid een stap te ver.

“Regering van verraders”

De Spaanse oppositie met de Partido Popular (de Volkspartij) en de Ciudadanos (de Partij van het Staatsburgerschap) is resoluut tegen enige vorm van onderhandeling tussen de Spaanse regering en de Catalaanse regioregering. Volgens hen is het zinloos. Zij vinden het dan ook een verraad van de premier die in gesprek wil gaan met Catalaanse voorstanders van afscheiding van de noordelijke regio.

Daarom hebben zij aangezet tot een demonstratie tegen de “regering van verraders”. Ook de politieke formatie VOX is aanwezig bij het protest. De demonstratie vindt plaats bij het Plaza de Colón in het centrum van de hoofdstad. Onder de Spaanse vlag eisen de betogers dat de huidige premier aftreedt en roepen op tot nieuwe verkiezingen.

Volgens de politie zouden er ongeveer 45.000 demonstranten aanwezig zijn.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws