Woensdag 15 Januari 2020 - 19:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VRT NWS  I   door Redactie

Ivan De Vadder: "Men denkt nu aan een Rode Duivels-coalitie als federale regering"

Ivan De Vadder:

Volgens Ivan De Vadder is sp.a nu aan het bemiddelen in de federale regeringsformatie. Hij verwijst naar de verzoenende uitspraken van onder meer Johan Vande Lanotte en Freya Van den Bossche. Zij roepen PS op om te praten met N-VA.

"Voor alle duidelijkheid, SP.A probeert daarmee een coalitie te bemiddelen waarin zij met de N-VA en CD&V besturen, samen met de MR aan Waalse kant. De Rode Duivelcoalitie, zo noemt de krant De Tijd die optie vandaag", aldus De Vadder tegenover VRT NWS. "Dat heeft een aantal voordelen. Er is een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens; de coalitie heeft 80 zetels, dus geen enkele partij is overbodig; en voor de socialisten is er het voordeel dat ze de enige politieke familie zou zijn die volledig in de regering zit.

"Bovendien doet een gerucht de ronde dat de SP.A alsnog een plek in de Vlaamse regering beloofd zou zijn, waar de N-VA nu met Open VLD en CD&V bestuurt. Daar zit meteen het nadeel van deze Rode Duivelcoalitie: de liberale familie zou worden gesplitst, want de Vlaamse liberalen van Open VLD zouden uit de boot vallen. De voorzitter van de Franstalige liberalen, Georges-Louis Bouchez, zei maandag nog dat hij dat nooit zal toelaten. Er moeten dus wel nog wat watertjes worden doorzwommen voor die Rode Duivels van de grond komen", meent De Vadder.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Ivan De Vadder