Zaterdag 18 Januari 2020 - 08:30   I   Foto: Instagram  I   Bron: Humo  I   door Redactie

MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael verklapt: “Op deze manier bezorg je een vrouw beter een orgasme”

Vrijdag bracht streaming-gigant Netflix ons het nieuwe seizoen van ‘Seks Education’. MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael laat haar licht schijnen over de populaire jongerenserie.

MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael verklapt: “Op deze manier bezorg je een vrouw beter een orgasme”

"Soms is het wat bij de haren getrokken – ik ken geen enkele school waar op de speelplaats non-stop wordt gevreeën – maar het is wel herkenbaar dat jongeren moeilijk seksuele problemen durven aan te kaarten”, zegt Lotte in weekblad Humo.

Een van de protagonisten, Adam, faket in de serie een orgasme omdat hij niet kan klaarkomen. Het is eerder een taboe, maar erectie- of orgasmeproblemen komen vaker voor bij jonge mannen dan we denken, aldus Lotte. “Niet zelden speelt porno daar een rol in”, zegt de seksuologe. “Wie zich spiegelt aan een acteur die een halfuur doorgaat, legt zichzelf enorm veel druk op. Als jongeren dat onwerkelijke seksbeeld gaan idealiseren, leggen ze de lat in hun eigen seksleven erg hoog."

Druk

Ook onzekerheid is een onderwerp dat in de serie niet uit de weg gegaan wordt. Is er een manier om deze onzekerheid op te lossen? “Een beproefde techniek zijn de ‘sensate focus’-oefeningen van de Amerikaanse seksuologen Bill Masters en Virginia Johnson”, zegt Lotte. “Daardoor herontdekken koppels stap voor stap hun seksuele gevoelens."

“Ze strelen eerst elkaars lichaam, vervolgens ook de genitaliën, en pas daarna gaan ze over tot penetratie”, vervolgt ze. “De bedoeling is niet te denken, maar te voelen wat seksualiteit met je lichaam doet. Zo ben je niet bezig met ‘Ik moet klaarkomen’ of ‘Ik moet haar een orgasme bezorgen.’ De druk is weg."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Lotte Vanwezemael  I  shownieuws