Zaterdag 18 Januari 2020 - 09:00   I   Foto: Pixabay  I   Bron: BBC  I   door Redactie

Internationale onrust groeit: al duizenden mensen besmet met mysterieus dodelijk virus

BBC News meldt dat het aantal mensen dat besmet is met het mysterieuze virus dat in december uitbrak in China, waarschijnlijk vele malen groter is dan tot nu toe werd aangenomen.

Internationale onrust groeit: al duizenden mensen besmet met mysterieus dodelijk virus

Britse wetenschappers schatten het aantal besmettingen momenteel op een 1.700-tal. Twee patiënten zijn al bezweken door de ziekte. Alle gevallen zijn tot nu toe gesignaleerd in Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners die een belangrijk transitpunt is voor verplaatsingen binnen China. Daarom zijn sinds vrijdag in drie Amerikaanse luchthavens maatregelen om de verspreiding tegen te gaan.

Na het overlijden van een tweede patiënt, woensdag, is de internationale onrust toegenomen. In Thailand zijn al twee gevallen bekend, in Japan één. Zeker twee van die drie patiënten waren in Wuhan, aldus de plaatselijke autoriteiten. Reizigers op vluchten uit Wuhan naar San Francisco, JFK (New York) en Los Angeles worden sinds vrijdag gescreend.

Zorgen

Uit een studie van het Londense Imperial College blijkt dat al minstens 1.712 mensen besmet zijn geraakt. Ze maken die schatting op basis van de informatie die op 12 januari beschikbaar was. “Om drie gevallen te hebben buiten China moeten er veel meer gevallen zijn dan tot nu aangekondigd”, aldus onderzoeker Neil Ferguson. “Ik maak me veel meer zorgen dan vorige week."

De nieuwe ziekte is een nieuw type van het coronavirus, een familie dat een groot aantal virussen telt. Ze kunnen verkoudheden veroorzaken, maar ook ernstiger aandoeningen, zoals het Sars-virus. Gevreesd wordt dat dit nieuwe virus Sars-proporties kan aannemen - in 2002 en 2003 kwamen door Sars 650 mensen om in China en Hongkong.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Virus  I  China