Zaterdag 18 Januari 2020 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Canvas  I   door Redactie

‘Nieuwe verkiezingen leveren alleen maar een vals debat op’

‘Nieuwe verkiezingen leveren alleen maar een vals debat op’

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy was vrijdagavond te gast in ‘De afspraak op vrijdag’. Hier sprak hij zich uit over de onderhandelingen die moeilijk, of helemaal niet, op gang lijken te komen.

Deze moeilijke onderhandelingen doen zich niet alleen maar voor in België, weet Van Rompuy. In de hele Europese Unie zijn er tien landen die een minderheidsregering hebben. Maar er is ook een probleem van vertrouwen, zegt hij.

"Er is onder de leidende politieke figuren, ook binnen Vlaanderen, heel weinig en soms helemaal geen vertrouwen. Er is op dit moment een klimaat van wantrouwen van iedereen tegen iedereen, en dat maakt de zaken heel, heel moeilijk."

Slogans zonder inhoud

Nieuwe verkiezingen om uit de crisis te raken zijn volgens Van Rompuy zeker niet de oplossing. "Dat zou een heel vals debat opleveren. Men gaat slogans en kreten lanceren zonder daar inhoud aan te geven. En daarna herbegint het leven. Dan wil ik eens zien of al diegenen die zo geroepen hebben om "duidelijkheid" die duidelijkheid zullen hebben, ik ben ervan overtuigd van niet."

“En als ze die duidelijkheid hebben, dan moet het nog altijd ingevuld worden. Ik heb in mijn loopbaan drie keer over een staatshervorming onderhandeld. Ik kan u verzekeren dat dat iets ingewikkelder is dan men zich voorstelt", besluit Van Rompuy.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Herman Van Rompuy  I  verkiezingen