Zaterdag 18 Januari 2020 - 14:00   I   Foto: ROB TV  I   Bron: HLN  I   door Redactie

Ouders van jeugdbende Tildonk zijn de wanhoop nabij: “Instanties moeten ons helpen, voor er slachtoffers vallen”

Ouders van jeugdbende Tildonk zijn de wanhoop nabij: “Instanties moeten ons helpen, voor er slachtoffers vallen”

Een gevoel van machteloosheid heerst bij de ouders van de Tildonkse jeugdbende. “Naar ons luisteren ze niet meer”, klinkt het.

Een anonieme ouder vertelt in Het Laatste Nieuws dat zij niets te zeggen hebben aan de jongeren. “We hebben alle mogelijke instanties ingelicht, maar er gebeurt weinig tot niets. Sommigen van hen zijn al in aanraking gekomen met het jeugdparket of tijdelijk in een instelling geplaatst, maar daar blijft het bij."

“Er wordt gebabbeld, soms wat aan het dossier toegevoegd en verder niets. Daardoor heerst bij die gasten een geloof van straffeloosheid, en doen ze verder. Bij sommigen is de thuissituatie problematisch, maar bij de meerderheid niet”, klinkt het.

Pistool en bivakmuts

“Het probleem is dat ze niet beseffen wat ze allemaal aanrichten en elkaar opjutten om toch maar de strafste te zijn”, zegt de ouder. “Ze kopiëren zaken die ze in video’s van bendes uit steden zien. En dan paraderen zij ook met een - hopelijk vals - pistool en een bivakmuts op door de straten. Ze wanen zich in een film, zonder de gevolgen van hun daden te beseffen."

Bij een deel van de ouders leeft de vrees dat het vroeg of laat écht fout loopt. Dat kan op twee manieren. “De bewoners van Tildonk en de omliggende dorpen zijn het onveiligheidsgevoel meer dan beu. Stel dat ze op den duur het recht in eigen handen nemen en een soort van burgerwacht opzetten. Dat is voor beide kanten geen oplossing, dus dat moeten we vermijden."

Geen weg terug

Tweede rampscenario volgens de ouders is dat hun kroost nog dieper in de criminaliteit wegzakt. “Voorlopig beperken ze zich tot vernielingen, bedreigingen en het dealen van softdrugs. Strafbare feiten, maar tot nu toe zonder onomkeerbare schade. Maar wat als ze met écht zware misdadigers in aanraking komen, die hen opdragen harddrugs te verkopen? In dat milieu is er meestal geen weg terug, en dan is het te laat."

Buitenstaanders vinden dat de ouders hun kinderen zelf maar beter in het gareel hadden moeten houden, en dat begrijpt de getuige. “Maar geloof me: we hebben alles geprobeerd en hulp gezocht, maar het heeft niet geholpen. We kunnen en mogen onze kinderen niet opsluiten, hè, dus vragen we het nog eens aan alle diensten: grijp in, voor er echt slachtoffers vallen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Tildonk  I  jeugdbende