Maandag 20 Januari 2020 - 14:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: RTBF  I   door Redactie

N-VA en Vlaams Belang in het oog van de storm: “Dit is een ernstig politiek incident”

N-VA en Vlaams Belang in het oog van de storm: “Dit is een ernstig politiek incident”

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) was maandagochtend te gast bij de Franstalige radio RTBF. Di Rupo was niet mals voor de rechtse partijen N-VA en Vlaams Belang.

"We zien elkaar en praten met elkaar, maar de N-VA aanvaardt geen enkele maatregel die voor ons essentieel is op sociaal vlak", klinkt het erg scherp bij Di Rupo. De PS is dan ook allesbehalve optimistisch na het gesprek van gisteren met de partij van Bart De Wever.

"We willen bijvoorbeeld een pensioen van minimum 1.500 euro, als iemand zijn hele leven heeft gewerkt. We willen dat de laagste lonen omhoog kunnen, dat de gezondheidszorg toegankelijk is", herhaalt Di Rupo de basiseisen van zijn partij. "Die elementen kunnen we nu niet op tafel leggen."

Stragegie

Vorig week nog zei De Wever dat hij de laagste pensioenen wel wil verhogen. Dat werd beschouwd als een opening richting de socialisten, maar Di Rupo noemt het “een strategie om het land te laten verrotten”. "Ze willen tonen dat het federale niveau niet meer werkt”, zegt hij.

Ook het debat over Zakia Khabatti toont aan dat het water tussen PS en N-VA wel zeer diep is. Khattabi, de ex-voorzitter van de Franstalige groenen, was voorgedragen om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. De Senaat moest daar vrijdag over stemmen, maar uiteindelijk kreeg Khattabi niet genoeg senatoren achter zich. De procedure moet dan ook worden overgedaan.

Ernstig incident

De N-VA stemde tegen, alsook het Vlaams Belang. Di Rupo ziet de stemming als "de blokkering door de Nederlandstaligen van een Franstalige" en spreekt van "een ernstig politiek incident". 

"Het toont aan dat, als Vlaams Belang en N-VA het op een akkoord zouden gooien, ze morgen over een blokkeringsminderheid kunnen beschikken die het land blokkeert, of zelfs doet scheuren", haalt hij uit. Khattabi had volgens Di Rupo wel "alle kwaliteiten" om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  N-VA  I  Vlaams Belang  I  Bart De Wever  I  PS  I  Elio Di Rupo