Maandag 11 Februari 2019 - 10:18   I   Foto: Photo News  I   door Redactie

Wilmès hekelt beslissing Homans om burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten niet te benoemen: “Ze miskent flagrant de Franstaligen hun rechten”

Wilmès hekelt beslissing Homans om burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten niet te benoemen: “Ze miskent flagrant de Franstaligen hun rechten”

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) maakte vandaag bekend dat ze vier burgemeesters in de faciliteitengemeenten niet ging benoemen omdat die de taalwetgeving niet respecteren. Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) legt zich daar echter niet bij neer. Dat bericht De Standaard.

“De zes gemeenten liggen op Vlaams grondgebied. Dus Nederlands is daar de bestuurstaal met faciliteiten en ze moeten de taalwetgeving respecteren", verklaarde Homans in "De Ochtend" op Radio 1. “De faciliteitengemeenten moeten voor eens en voor altijd leren dat ze in Vlaanderen liggen en dat ze zich aan de regelgeving moeten houden.”

Wilmès, federaal minister van Begroting en gemeenteraadslid in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode, hekelt de aankondiging van Vlaams minister Homans (N-VA) om haar burgemeester niet te benoemen. Ze kondigt aan dat ze die beslissing gaat aanvechten voor de rechtbank.

“Dat is een flagrante ontkenning van de democratie in de faciliteitengemeenten en miskenning van de rechten van de Franstaligen.” Volgens Wilmès gaat Homans niet alleen in tegen een arrest van de Raad van State, maar ook tegen een recent arrest van het Hof van Cassatie. “Dat zegt zelfs dat het volstaat dat een Franstalige in de faciliteitengemeenten slechts één keer moet vragen om in het Frans aangeschreven te worden.”

Ze bekritiseerd Liesbeth Homans voor het oppoken van het communautaire vuur. “We hebben de voorbije jaren federaal getoond dat het loont om het communautaire aan de kant te schuiven. Dat is belangrijk om ons land ook in de toekomst verder sociaaleconomisch op de rails te zetten. Het is haar verantwoordelijkheid en die van de N-VA als dat niet meer kan. Ik pleit voor een communautaire standstill. Dat is in het belang van iedereen, Vlamingen en Franstaligen.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Sophie Wilmès  I  Liesbeth Homans