Dinsdag 21 Januari 2020 - 22:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: HLN  I   door Redactie

Stevige uithaal van Greta Thunberg: “Het wordt dringend tijd dat we hier rekening mee houden”

Stevige uithaal van Greta Thunberg: “Het wordt dringend tijd dat we hier rekening mee houden”

In het Zwitserse Davos komen dinsdag heel wat prominente gasten samen. Wereld- en bedrijfsleiders, activisten en academici komen in het skioord samen voor het 50e World Economic Forum (WEF).

Twee sprekers steken er met kop en schouders bovenuit: Amerikaans president Donald Trump en de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Deze laatste kwam dinsdagochtend al aan het woord. “Er is veel gebeurd dat niemand had kunnen voorspellen, en dit heeft een beweging doen ontstaan. Mensen zijn zich meer bewust”, zei ze. “Klimaat en milieu zijn een hot topic vandaag, en dat is dankzij de inzet en druk van jonge mensen."

Toch is er nog veel werk aan de winkel, volgens Thunberg. Ze vindt dat er “nog altijd niets is verwezenlijkt, aangezien de wereldwijde CO2-uitstoot nog niet is teruggebracht”. Ze riep in haar speech nogmaals op om de klimaatnoodtoestand ernstig te nemen, en dat we dringend moeten luisteren naar de wetenschap. Alsook moeten we de huidige klimaatcrisis “de prioriteit geven die ze verdient.” “Als we het niet behandelen als een echte crisis, dan kunnen we het niet oplossen”, aldus Thunberg.

Klagen

Er kon tijdens de serieuze speech nog wel een lach af bij de Zweedse. “Ik ben geen persoon die kan klagen dat niemand mij hoort. Het gaat constant over mij”, grapte ze. “Maar de wetenschap en de stem van vele jonge mensen staat niet centraal in de klimaatdiscussie”, voegde ze er meteen aan toe. “En dat zou wel moeten."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Greta Thunberg  I  klimaat  I  Donald Trump