Donderdag 23 Januari 2020 - 12:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Bart De Wever haalt keihard uit: “Dit getuigt van een totaal gebrek aan inzicht”

Informateur Georges-Louis Bouchez doet met zijn uitspraken in het Franstalige tijdschrift Wilfried de wenkbrauwen fronsen. Vooral bij de N-VA reageren ze verbolgen.

Bart De Wever haalt keihard uit: “Dit getuigt van een totaal gebrek aan inzicht”

"Ik ben een unitarist”, zei Bouchez. “Ik ga je zelfs vertellen: ik denk dat we alles op federaal niveau moeten terugzetten. Ik ben voor een eenheidsstaat. Als er ooit een evaluatie zou komen van de zes staatshervormingen, kan ik u al de conclusie geven. Het komt erop neer dat we alles terug op nationaal niveau moeten zetten."

Hiermee gaat Bouchez loodrecht in tegen de eis van de N-VA om meer macht te geven aan de deelstaten. “Het unitarisme is al uitgeprobeerd in dit land”, reageert partijvoorzitter Bart De Wever. “Het werkte na 1830, zolang de Vlamingen tweederangsburger waren en werden bestuurd door mensen die geen Nederlands spraken."

Gebrek aan inzicht

België bestaat intussen uit twee volledig gescheiden democratieën, stelt De Wever. “Wat Bouchez voorstelt, werpt ons dus terug naar de 19de eeuw. Het getuigt van een gebrek aan historisch inzicht. Hij heeft uiteraard recht op zijn opinie, maar als informateur helpt hij de zaken hiermee niet vooruit”, besluit hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Bart De Wever  I  N-VA  I  Bouchez