Vrijdag 24 Januari 2020 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Theo Francken haalt keihard uit: "Bokshandschoenen aan asielzoekers?"

Theo Francken heeft voor een behoorlijk rel gezorgd op Twitter. De voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie klaagt aan dat Fedasil tien paar bokshandschoenen koopt voor het asielcentrum in Poelkapelle. Hij zette daarbij een link naar een afbeelding van de offerteaanvraag, maar maakte de contactgegevens van de betrokken werknemer niet onzichtbaar.

Theo Francken haalt keihard uit:

Francken stelt zich de vraag of bokshandschoenen "het draagvlak voor asielopvang bij de bevolking versterken” en of “dit een goed signaal is naar bevolking en asielzoekers”. "De weledele bokssport is een prachtige sport, maar ik vind dit ongepast om in asielcentra te geven. Mensen vluchten van oorlog en geweld en we gaan ze leren vechten”, aldus nog Francken.

De betrokken werknemer van Fedasil krijgt nu dreigtelefoons. “Dat is uiteraard serieus, en dat krijg je als je ondoordacht zaken op sociale media plaatst", zegt directeur communicatie Mieke Candaele. Fedasil heeft ook ernstige bedenkingen bij de inhoud van de tweets van Francken. "Er zijn blijkbaar sporten voor asielzoekers en sporten voor Belgen. In Poelkapelle hebben ze een sportzaal, en daar hangt een boksbal, dus willen we bokshandschoenen voorzien zodat de mensen daar iets omhanden hebben. Maar als asielzoekers boksen, zijn ze blijkbaar automatisch vechtersbazen of criminelen.”

Geen spijt

Francken benadrukt dat hij de offerte niet zelf online heeft geplaatst. Hij legde enkel een link naar een bericht van een andere Twitter-gebruiker. Hij blijft ook achter de inhoud van zijn bericht staan.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Theo Francken