Nieuwe shutdown afgewend? Republikeinen en Democraten bereiken akkoord Buitenland
Buitenland

Nieuwe shutdown afgewend? Republikeinen en Democraten bereiken akkoord

Nieuwe shutdown afgewend? Republikeinen en Democraten bereiken akkoord

In het Amerikaanse Congres zijn de Republikeinen en de Democraten tot een voorlopig akkoord gekomen over de financiering van de grensbeveiliging. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. De onderhandelaars hebben een principeakkoord bereikt, waarmee een tweede shutdown voorkomen kan worden. Het akkoord moet nog slechts door president Trump worden goedgekeurd.

Een groep senatoren van zowel Democraten als Republikeinen zijn na lange onderhandelingen eindelijk tot een akkoord gekomen. Details zijn nog niet bekend. “We hebben een overeenkomst over alles”, bevestigde de Republikeinse senator Richard Shelby. De Democratische afgevaardige Nita Lowey gelooft dat het plan tegen woensdag klaar kan zijn.

Het principeakkoord zet geen geld opzij voor Trumps grensmuur. Wel gaat er 1,375 miljard dollar naar de bouw van een 88 kilometer lang grenshek in de Rio Grande Valley in Texas. Een groot verschil met de 350 kilometer lange muur die het Witte Huis in december eiste.

Met het akkoord hopen de partijen een nieuwe shutdown af te wenden. De vorige gedeeltelijke sluiting van de overheidsloketten duurde 35 dagen en was zo de langste shutdown ooit in de VS. Eerder dreigde president Trump al met een tweede shutdown als de Democraten niet instemmen met zijn gevraagde 5,7 miljard dollar voor de grensmuur met Mexico.

Het is nu nog afwachten tot president Trump het plan goedkeurt. “Maar we zullen de muur toch bouwen”, benadrukte hij opnieuw.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws