Dinsdag 28 Januari 2020 - 22:00   I   Foto: Facebook  I   Bron: HLN  I   door Redactie

Johan Smets, Belg in het Chinese Wuhan, hoopt op snelle terugkeer: “Maar dít is wel het laatste wat ik nu wil”

De kans bestaat dat de Belgen die in Wuhan verblijven, de stad waar het mysterieuze coronavirus uitbrak, donderdag met een Frans vliegtuig terug kunnen keren.

Johan Smets, Belg in het Chinese Wuhan, hoopt op snelle terugkeer: “Maar dít is wel het laatste wat ik nu wil”

Zo is er Johan Smets uit Strombeek-Bever. Hij reisde vorige week naar Wuhan om er met zijn Chinese vrouw en haar familie Nieuwjaar te vieren. Ze zouden op 10 februari naar ons land terugkeren, maar dat is dus niet mogelijk. “Uiteraard wil ik mee”, laat hij weten in Het Laatste Nieuws.

“De ambassade belde mij gisteravond laat zelf op om onze toestand te checken”, zegt Johan. “Ze deelden ook mee dat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt rond de evacuatie. Al vermoed ik wel dat ze maatregelen zullen nemen zoals ook Frankrijk plant."

Bezorgdheid

Dat betekent: twee weken quarantaine bij aankomst in Parijs. “Ik werk in de zorgsector”, aldus Johan. “De arbeidsgeneesheer van mijn werk vermoedt ook dat ik in quarantaine word geplaatst. Ik zou natuurlijk gewoon liever thuis zitten, maar ik begrijp dat dit een noodzakelijke maatregel is."

“Mijn bezorgdheid gaat vooral uit naar de mensen met wie ik dagelijks werk. Ik zou niet op mijn geweten willen hebben dat zij ernstig ziek zouden worden door mijn aanwezigheid.” Johan zegt zich goed te voelen, al heeft hij een lichte verkoudheid, die hij meenam uit België. “Zolang het bij een hoestje blijft, onderneem ik niets. De ziekenhuizen hier zitten overvol. En het laatste wat ik wil, is om tussen de geïnfecteerden te gaan zitten."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Johan Smets  I  coronavirus  I  China  I  Strombeek-Bever  I  Wuhan