Zaterdag 1 Februari 2020 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Vlamingen willen opnieuw naar de stembus: deze Vlaamse partij heeft volledig afgedaan

Vlamingen willen opnieuw naar de stembus: deze Vlaamse partij heeft volledig afgedaan

Uit een peiling van Het Nieuwsblad blijkt dat een op de twee Vlamingen nieuwe federale verkiezingen wil. Vooral de N-VA wordt door de kiezer met de vinger gewezen.

Hoe langer de politieke impasse duurt, hoe harder het voorstel van nieuwe verkiezingen klinkt. De helft van de Vlamingen ziet daar alvast geen graten in. In Brussel is men minder overtuigd dat nieuwe verkiezingen iets zullen uitmaken: slechts 37 procent staat achter het voorstel. In Wallonië wil slechts een op de drie opnieuw naar de stembus.

“We hebben al verkiezingen gehad in oktober 2018 en mei 2019, en in de Wetstraat leeft toch het idee dat mensen dat niet graag doen”, klinkt het verrast bij professor Carl Devos. “Deze peiling wijst erop dat de verontwaardiging of de ontgoocheling zo groot moet zijn, dat zelfs opnieuw gaan stemmen geen obstakel meer is."

Doembeeld

Dat Franstalig België anders reageert, vindt de professor niet meer dan normaal. “Het doembeeld van een rechts Vlaanderen versus een links Wallonië leidt er tot meer angst dan hier. Nieuwe verkiezingen kunnen dat beeld versterken en daar staan ze niet voor te springen."

De kiezer legt de schuld van de impasse bij de N-VA. “Erg verrassend”, vindt Carl Devos het oordeel over N-VA. “Het valt ook af te wachten welke conclusies N-VA hieraan verbindt. Misschien is dit voor hen wel het signaal dat compromissen sluiten met PS toch niet zo’n goed idee is.” Devos ziet “geen enkele logische verklaring” voor het oordeel van de Vlamingen. “Het is toch niet dat N-VA de boel blokkeert of verrassende eisen op tafel legt? De partij heeft ook altijd een consequente houding aangenomen.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  verkiezingen  I  Vlaanderen  I  Wallonië