N-VA wil gevangenis in buitenland bouwen voor gedetineerden in België Royalty
Royalty

N-VA wil gevangenis in buitenland bouwen voor gedetineerden in België

N-VA wil gevangenis in buitenland bouwen voor gedetineerden in België

Het voorstel van Jan Jambon voor de bouw van een gevangenis in het buitenland komt er op een speciale campagnedag van N-VA die in het teken stond van veiligheid. Dat meldt Knack. De partij pleit er onder meer voor een wettelijk kader voor het begrip 'noodtoestand', de invoering van een zogenaamde drugsbehandelingskamer in ieder arrondissement en een grote betrokkenheid van de private sector bij veiligheidsissues.

“Je kan daar mee lachen of cynisch over doen”, zegt Kamerlid Sophie De Wit. “Maar de helft van onze gevangenisbevolking had in 2017 een buitenlandse nationaliteit, mensen met dubbele nationaliteit nog niet eens inbegrepen.” De partij schuift ook expliciet Marokko naar voren als mogelijke partner.

Het voorstel is niet het minst opmerkelijk. In België stoot de bouw van nieuwe gevangenissen namelijk herhaaldelijk op verzet. Zo was er eerder deze week protest tegen de megagevangenis in Haren. Daarnaast wordt ons land al jarenlang bekritiseerd voor het gevangenisbeleid. Vorige maand nog werd de Belgische staat veroordeeld wegens de overbevolking in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis.

Het idee om met het buitenland samen te werken inzake detentie is niet helemaal nieuw. Zo werden in het verleden al Belgische gedetineerden opgesloten in de Nederlandse gevangenis van Tilburg. Eind 2016 kwam er een einde aan het contract tussen België en Nederland en keerden 360 gedetineerden terug naar Belgisch grondgebied.

Toch is het voorstel van N-VA uniek in zijn soort. De vraag is nog maar in welke mate een een ander land bereid is mee te werken.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws