Maandag 3 Februari 2020 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: HLN  I   door Redactie

Bart De Wever blijft vastberaden bij zijn standpunt: “Ik wil het gewoon niet”

Bart De Wever blijft vastberaden bij zijn standpunt: “Ik wil het gewoon niet”

Bart De Wever sprak maandagochtend voor het eerst over de opdracht die de koning vrijdag aan CD&V-kopstuk Koen Geens gaf.

De Wever heeft al met Geens gesproken, zo blijkt. “Hij heeft onmiddellijk het werk aangevat”, zegt De Wever. “Er wordt mij verzekerd dat het plan A is om een paars-gele coalitie te maken. We zullen zien of dat ook waargemaakt kan worden."

Over de verrassende zet van koning Filip om Geens het veld in te sturen, zegt De Wever dat ze “haaks staat op de traditie dat het paleis eerst een grote consensus zoekt”. “Het paleis neemt hier een risico, maar het blad is omgedraaid en we gaan samenwerken met meneer Geens."

Nieuwe verkiezingen

Hoe lang mag het nog duren? “Een deadline werkt tegen u als je er een stelt”, aldus De Wever. Om er vervolgens toch één te stellen. “In mei zijn we een jaar na de verkiezingen. Als er dan nog geen uitzicht is op een regering, zit je toch stilaan in een totaal onvermogen om iets klaar te krijgen."

"Dan wordt het wellicht onvermijdelijk dat een roep naar nieuwe verkiezingen luider klinkt." De N-VA-voorzitter stelt dat een akkoord met de PS theoretisch mogelijk is, maar dat dit toch bijzonder moeilijk ligt. Hij blijft erbij dat het confederalisme de gepaste oplossing biedt.

Geen risico's

Maar daar heb je een tweederdemeerderheid voor nodig en een meerderheid in elke taalrol. "Die hebben we niet. Dus theoretisch is het confederalisme heel juist, maar ‘operationaliseerbaar’ is het niet”, aldus De Wever, die herhaalt dat hij eerder evolutie dan revolutie predikt. “Ik wil geen onverantwoorde risico’s nemen met de welvaart."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Bart De Wever  I  N-VA  I  PS  I  verkiezingen