Klimaatdebat staat bol van complottheorieën: wat klopt er nog? Royalty
Royalty

Klimaatdebat staat bol van complottheorieën: wat klopt er nog?

Klimaatdebat staat bol van complottheorieën: wat klopt er nog?

Anuna De Wever is een handpop van Greenpeace. Groen zit achter de klimaatspijbelaars. Greta Thunberg wordt betaald om actie te voeren. De complottheorieën swingen de pan uit. Dat schrijft De Standaard. Maar wat is ervan aan?

Op sociale media regent het kritiek en verdachtmakingen inzake de klimaatmarsen. Studenten zoals Anuna De Wever en Kyra Gantois zouden niet in staat zijn om zelf een protestbeweging met tienduizenden participanten op de been te zetten. Maar wie dan wel?

De eerste verdachte is Groen. De moeder van De Wever, Katrien Van der Heyden, werkt namelijk voor Nesma Consulting. In een ver verleden werd het bedrijf een keer ingehuurd door het kabinet of de administratie van Chantal Pauwels, toenmalig schepen voor Groen in Antwerpen. Maar alle betrokken benadrukken dat daar niets achter te zoeken is. Van der Heyden merkt op dat ze opdrachten doet voor “uiteenlopende opdrachtgevers, van de Europese Commissie tot steden en gemeenten” en dat ze nog nooit politieke speeches voor Green heeft geschreven, zoals wordt beweerd.

Ook Greenpeace zou een hand hebben in de klimaatmarsen. Critici beweren dat Anuna De Wever “een handpop is” en dat ze “aangestuurd” en “ingefluisterd” wordt door de milieuorganisatie. Greenpeace heeft er nooit een geheim van gemaakt advies en informatie aan De Wever te geven, en dat gebeurde pas na het succes van de eerste actie.

Nog iemand die ervan wordt verdacht aan de touwtjes te trekken is Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, eveneens een klimaatactivist die goed bevriend zou zijn met de vader van De Wever. Maar Van Broeck ontkent alle geruchten: hij en vader De Wever hebben elkaar slechts één keer ontmoet.

Daarnaast doen er nog geruchten de ronde dat het Europese Solidariteitskorps, een nieuw initiatief van de Europese Unie, de klimaatspijbelaars financiert. De verantwoordelijke vzw JINT valt daarover uit de lucht en zegt dat ze geen geld naar de klimaatacties hebben gestuurd.

Het initiatief van de klimaatspijbelaars is dus allemaal te danken aan twee jonge vrouwen. Volgens de moeder van De Wever hekelt de beweringen over mogelijke complotten: “Wat me zorgen baart, is dat het nu niet gaat over waarover het moet gaan: het klimaat.”

Marionet of klimaatmessias

De Zweedse Greta Thunberg was de eerste studente die spijbelde voor het klimaat en inspireerde zo acties in verschillende landen, waaronder België. Maar niet iedereen is overtuigd van haar activisme, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Terwijl haar fans haar zien als een ware ‘klimaatmessias’, verdenken critici haar ervan een marionet te zijn van haar bekende familie en een Zweedse pr-agent.

Sceptici plaatsen grote vraagtekens bij de bekendheid van Greta. Op haar eerste stakingsdag liep net de baas van een bekend Zweeds pr-bureau langs en maakte een foto die viraal ging op sociale media. Ook vinden sommigen het verdacht dat Greta’s moeder, een bekende operazanger, een boek publiceerde vlak na de schoolstakingen.

Thunberg geeft die critici nu lik op stuk. “Veel mensen houden ervan om geruchten te verspreiden en beweren dat ik betaald word voor mijn activiteiten. Maar er is niemand achter mijn acties behalve ikzelf. Mijn ouders hadden niets te maken met klimaatactivisme voordat ik hen bewust maakte van de situatie.”

“Ik maak geen deel uit van een organisatie”, voegt ze er nog aan toe. “Ik steun en werk soms samen met verschillende NGO’s, maar ik ben absoluut onafhankelijk en vertegenwoordig alleen mezelf. Alles wat ik doe, doe ik gratis.”

Populair

Laatste nieuws