Wallonië voert wegenvignet in: Dit zal je dat kosten Royalty
Royalty

Wallonië voert wegenvignet in: Dit zal je dat kosten

Wallonië voert wegenvignet in: Dit zal je dat kosten

Meerderheidspartijen MR en cdH hebben in het Waals parlement een revolutie voorgesteld om voor de invoering van een wegenvignet op Waalse bodem. Er werd nog niet over gestemd, maar het voorstel is wel concreet.

Het vignet zou de Waalse belastingbetaler niets kosten, want de bijdrage wordt afgehouden van de wegenbelasting. Alle anderen betalen wél. "Als we een wegenvignet introduceren naar het voorbeeld van Oostenrijk – dat kost 9,20 euro voor 10 dagen, 26,80 euro voor 2 maanden en 89,20 euro voor een jaar - zal dat Wallonië 50 miljoen euro per jaar opleveren”, aldus Dimitri Fourny (cdH), die de begrotingscommissie in het Waals parlement voorzit.

“Volgens een studie van het consultancybureau Fairway rijden er elk jaar 7 miljoen buitenlandse voertuigen over de Belgische wegen. 5,5 miljoen daarvan gebruiken de Waalse wegen”, aldus Fourny tegenover HLN.be. “Als we een wegenvignet introduceren naar het voorbeeld van Oostenrijk, zal dat Wallonië 50 miljoen euro per jaar opleveren.” De inning van de heffing is voorzien voor 2020.

“We hebben nu een duidelijk advies, dat een juridisch precedent creëert en ons toelaat om door te gaan”, zegt Dimitri Fourny, fractieleider van cdH. “Als het advies wordt gevolgd door het Hof, kan het systeem in de hele Europese Unie en dus ook in België worden ingevoerd.”

Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) verandert alvast niets aan zijn standpunt. “Dit is geen mobiliteitsinitiatief, maar een belastingsinitiatief. Een vignet is een domme heffing zonder mobiliteitssturing”, zo stelt hij.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws