N-VA wil volledige afschaffing van het hof van assisen: “Duurt te lang en is te duur” Royalty
Royalty

N-VA wil volledige afschaffing van het hof van assisen: “Duurt te lang en is te duur”

N-VA wil volledige afschaffing van het hof van assisen: “Duurt te lang en is te duur”

N-VA pleit vandaag nogmaals voor een volledige afschaffing van het hof van assisen en dient hiervoor een wetsvoorstel in.

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw vertelde gisteren in ‘De Zevende Dag’ dat ons land zich belachelijk zal maken als we het proces van de aanslagen van 22 maart voor assisen brengen. Hij lanceerde hiermee een oproep aan de politiek om de grondwet aan te passen zodat het proces toch nog voor een correctionele rechtbank kan komen.

Van Leeuw was niet te spreken over het feit dat het proces over de aanslagen van 22 maart voor een volksjury zou komen. Hij had het over een fundamenteel onrechtvaardig 19de eeuws systeem dat zeer lang duurt en gevoelig is voor procedurefouten. "Als je ziek bent, moet je naar de dokter gaan. Als je een zware operatie moet ondergaan, is het alsof je aan twaalf mensen op straat een mes geeft."

Nadelen

Van Leeuw stelt voor om enkel eenvoudige zaken, zoals een passionele moord, nog voor assisen te laten komen. Ingewikkelde zaken, zoals terreur met criminele groeperingen, horen volgens hem thuis in een correctionele rechtbank.

N-VA beantwoordt deze oproep met het indienen van een voorstel om het hof van assisen volledig af te schaffen. "De voorbereidingen voor het proces van de aanslagen van 22 maart leggen de nadelen van de assisenprocedure weer bloot", aldus Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), de voorzitster van de commissie Justitie. "Zo'n procedure duurt zeer lang, is omslachtig en duur en zeer belastend voor jury."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws