N-VA legt erg gevoelige en drastische wijziging bij politie op tafel Politiek
Politiek

N-VA legt erg gevoelige en drastische wijziging bij politie op tafel

N-VA legt erg gevoelige en drastische wijziging bij politie op tafel

N-VA lanceert het voorstel om de federale politie te splitsen, in een Vlaamse, Waalse en Brusselse afdeling. Oud-minister Jan Jambon zei dat bij de voorstelling van de veiligheidsplannen van N-VA. “Dat is een logisch ­gevolg van onze con­federale visie”, aldus Jambon in VTM NIEUWS.

“De lokale politie en besturen werken heel goed samen. Het beleid van die lokale besturen ligt nu al bij de deelstaten, dus kan je ook de politionele bevoegdheden overhevelen. Dat is een logisch gevolg van onze confederale visie”, aldus Jambon.

De N-VA beseft dat het een gevoelige snaar raakt met dit voorstel, want de politie is een federale bevoegdheid. “Maar bij eerdere staatshervormingen werden ook bevoegdheden overgeheveld waarvan men dacht dat het nooit zou gebeuren”, aldus Jambon. “Dat is nu niet anders.”

"Wie bevoegd is om wetten te schrijven, beschikt best over de nodige instrumenten om de naleving af te dwingen”, zegt N-VA. “Het is dan ook logisch dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel bevoegd worden voor de organisatie en de werking van de politiediensten op hun grondgebied en de regelgeving inzake private beveiligingsdiensten.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws